Himmelsblå mes

Himmelsblå mes/ Blåmes

Parus caeruleus – betyder, himmelsblå mes.

Himmelsblå mes/ Blåmes
Flygande Blåmes© Photo Roger Vikstrom / Rvbild

Bråda dagar för den Himmelsblå mesen/ Blåmes

Samtidigt som blåmesen har fullt upp med att hitta föda till sina fågelungar, mesen flyger kors o tvärs för att hitta larver och annan föda till sina ungar. De är hungriga och vill ständigt ha mat, det går åt mycket energi för att växa och bli stor.

Av okänd anledning har blåmesen ökat i antal på senare år, ända sedan 1985. Under de senaste 30 åren har det samtidigt skett en kraftig expansion av häckningsområdet mot norr. Det har förmodligen med det allt varmare klimatet.

Honan bygger/ inreder boet helt på egen hand, det består mestadels av ull och hår. Underlaget är klätt med mossa. Hon lägger mellan 6 och 14 ägg, de är vita med rödaktiga fläckar. 12-15 dygn ruvar honan på äggen, under den tiden förser hanen henne med föda. När äggen väl har kläckts stannar ungarna i boet mellan 16 och 20 dygn. Blåmesen blir könsmogen vid ett års ålder.

Vidare så har inte blåmesen inspirerat folktron särskilt mycket, den kallas på vissa håll för blindmes tack vare sina mörka markeringar vid ögonen. I Bohuslän kallas den för bullare.

Till sist visste du att en Blåmes är en av de fåglar som kan urskilja ultraviolett ljus mycket bättre än människor. Detta medför att blåmesen, vars blå hjässa reflekterar mycket ultraviolett ljus, lätt kan urskilja en hona från en hane eftersom de reflekterar olika mycket.

Himmelsblå mes/ Blåmes
Blåmes med larver i näbben © Roger Vikström / Rvbild

gelskola

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.