Himmelsblå mes/ Blåmes

Himmelsblå mes
Blåmes i miljö © Foto: Roger Vikström

Parus caeruleus – betyder, himmelsblå mes.

Himmelsblå mes/ Blåmes
Blåmes © Roger Vikström

Bråda dagar för den Himmelsblå mes/ Blåmes

Samtidigt som blåmesen har fullt upp med att hitta föda till sina fågelungar . Mesen flyger kors o tvärs för att hitta larver och annan föda till sina ungar. De är hungriga och vill ständigt ha mat, det går åt mycket energi för att växa och bli stor.

Av okänd anledning har blåmesen ökat i antal på senare år, ända sedan 1985. Under de senaste 30 åren har det samtidigt skett en kraftig expansion av häckningsområdet mot norr. Förmodligen har det att göra med det allt varmare klimatet.

Blåmeshonan bygger/ inreder boet helt på egen hand, det består mestadels av ull och hår. Underlaget är klätt med mossa. Hon lägger mellan 6 och 14 ägg, de är vita med rödaktiga fläckar. Honan ruvar äggen ca 12-15 dygn och matas av hanen. När äggen väl har kläckts stannar ungarna i boet mellan 16 och 20 dygn. Blåmesen blir könsmogen vid ett års ålder.

Vidare så tycks inte blåmesen ha inspirerat folktron särskilt mycket, men den kallas på vissa håll för blindmes tack vare sina mörka markeringar vid ögonen. I Bohuslän kallas den för bullare.

Till sist visste du att Blåmesen är en av de fåglar som kan urskilja ultraviolett ljus mycket bättre än människor. Detta medför att blåmesen, vars blå hjässa reflekterar mycket ultraviolett ljus, lätt kan urskilja en hona från en hane eftersom de reflekterar olika mycket.

Himmelsblå mes/ Blåmes
Blåmes med larver i mun © Roger Vikström

Fågelskolan

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.