Att överleva dagen

Sothöna kyckling
Sothöna kyckling © Photo Roger Vikstrom

Kampen att överleva dagen.

Det är många faror som lurar i vassen för sothönorna, inte bara ovanför vattnet. Gäddor, större måsar, rovfåglar ormar, sist men inte minst människan. På våren och försommaren har Sothönsen fullt upp med att föda upp sina ungar. Den här sothönan har bara två kycklingar kvar det är inte ovanligt med kullar upp mot sex till tio ungar.

Att överleva dagen.Sothöna med kyckling
Sothöna med kyckling © Photo Roger Vikstrom

Bara de starkaste överlever

Det är en grym värld som de små kycklingarna måste klara av. Är de inte uppmärksamma så dör de! Det är livets hårda skola för de små nykläckta kycklingarna. De får lära sig den hårda vägen, med livet som insats. Faran har inte försvunnit bara för äggen har kläckts, snarare tvärt om. De vuxna sothönsen har en tuff tid framför sig .Att kunna skydda sina kycklingar, ju större de blir faran större. De vill upptäcka världen och klara sig på egen hand.

Att äta eller att ätas

Trut tar en Sothöneunge
Sothöna med ungar © Foto: Roger Vikström

Det gäller att komma först för att få mat, är man tvåa så kan man bli utan. Fågelungarna har i flera dagar inväntat mat i skydd av vassen. Hungern och konkurrensen gör dem övermodiga och driver ut dem på öppet vatten, där en av föräldrarna är. Dem tigger efter mat. Från ingenstans dyker en trut ner i den lugna idyllen.

Trut tar en Sothöneunge
Trut tar en Sothöneunge © Foto: ROGER VIKSTRÖM

Truten har tagit en sothöneunge, föräldern kan bara se på när truten flyger iväg med den. Truten landar lite längre bort i vattnet, det är svårt att se vad den gör, det ser ut som att truten pickar på ungen. Plötsligt greppar den ungen om huvudet och slänger upp sitt huvud i luften. Truten försöker svälja ungen i ett stycke, den lyckas inte så bra första gången.

Trut tar en Sothöneunge
Trut tar en Sothöneunge © Foto: Roger Vikström

Slutligen så lyckas truten svälja sothönans unge i ett stycke. Endast benen sticker ut ur munnen

Sumphöns

Vet du att sothönan också är den vanligaste och den mest lättobserverade av våra sumphöns. Populationen växlar starkt, inte minst beroende på hur hård vintern har varit. Fåglarna som kommer först kan bygga sina bon i mer sluten vegetation, till skillnad för de som kommer senare vilket ökar chansen att slippa från äggplundrare och därmed chansen att överleva dagen.

Källa: Fågeln.se

Att överleva dagen.Sothöna
Sothöna kycklingar © Photo Roger Vikstrom

Flertalet av de utsatta bona plundras kråkor, korpar samt andra äggtjuvar. Vilken också gör att omhäckning är väldigt vanligt.Till sist så ruvas äggen under ca 21 – 24 dagar. Redan efter ett par dagar lämnar kyckligarna boet. Till sist efter ungeför åtta veckor klarar sig ungarna själva. Om de överlever

Sothönsen skulle inte vinna någon skönhetstävling det är en ganska tråkig fågel även utseendemässigt. Men den är verkligen underhållande att se på våren försommaren då de skyddar sitt revir enträget och jagar bort eventuella inkräktare.

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.