Bekämpningsmedel hotar Pollinatörerna

Bekämpningsmedel hotar Pollinatörerna, humla
HUMLOR Foto: Roger Vikström

Sveriges Skattesystem gynnar bekämpningsmedel som hotar Pollinatörerna och är direkt skadliga för våra bin. Samtidigt som humlor och andra behövliga pollinatörer är i stort behov av en giftfri miljö.

20210721 Humla suger nektar på blommande rosenskära © Foto: Roger Vikström / Rvbild

På grund av detta så driver Sveriges Naturskyddsförening en kampanj för att rädda våra bin. Giftiga medel för bin förbjuds inte , utan får instruktioner för hur de ska användas för att minska riskerna. Men biskadliga medel hittas regelbundet i ytvatten, på platser där de inte ska finnas, vilket betyder att de sprids vidare i miljön och kan skada pollinatörer utanför åkern.

Bekämpningsmedel hotar Pollinatörerna och allt fler insekter hotas av utrotning

Den biologiska mångfalden

Allt fler insekter försvinner! Vet du att en tredjedel av Sveriges vildbi och humlearter samt en femtedel av fjärilsarterna är med på rödlistan Arter som riskerar att dö ut! Således leder det till frågan ? Om det verkligen så vi vill ha det? Det tror jag ingen vill, eller?

20210721 Pärlemofjäril suger nektar på blommande rönnspirea © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Vad vi kan göra

Med små enkla medel kan vi underlätta för våra insekter. Ett bra sätt för oss med trädgård är att plantera blommor som blommar under hela säsongen. Också att lämna vissa delar av gräsytorna oklippta. Även att sätta upp bihotell underlättar när det är bostadsbrist. Många små medel som gör våra pollinatörer en tjänst.

Gå även in på kampanj sidan och gör din röst hörd, Kräv av våra politiker att ta sitt ansvar för våra viktiga insekter. Rädda bina nu

20210721 Pollinerande insekt © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Slutligen vill jag tillägga att jag är ingen expert på insekter, men jag har sunt förnuft vilket medför att jag förstår att pollinatörer är livsnödvändiga för vår fortlevnad. Också att vi måste förstå att vi inte kan fortsätta att använda skadliga gifter.

Last Updated on 2021-08-04 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

4 kommentarer

  1. Tack Roger … detta är såå viktigt och på något vis måste vi får den breda allmänheten att förstå hur viktiga insekterna är!

    1. Tack Anki. Ja många tänker inte på de små stackars insekterna, många tycker det nog är bra speciellt de som kör bil märker att det är mindre insekter på bilrutan. Men i det stora loppet, då det blir mindre frukt mm…. insekter är livsviktiga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.