Grågäss och Kanadagås slåss om boplats

Grågäss och Kanadagås slåss om boplats.Fotografera fåglar

Grågäss

Även i djurens värld, är det minst lika våldsamt som i människans värld. Det kan gå vilt till när Grågäss och Kanadagås, slåss om samma boplats. Så kom därför inte för nära… för den här platsen har jag tjingat. Gråsgässen jagar bort den betydligt större kanadagåsen vid Dalkarsäng i Salems kommun.

Det ingår i fåglarnas beteende att välja den bästa och säkraste platsen, för att på så vis skydda sin avkomma. På våren är det därför vanligt med revir bråk. Störst går först om inte man får hjälp, två fåglar vinner över en större fågel om de hjälps åt. Som bilden nedan är ett typexempel på hur Grågäss och Kanadagås slåss om boplats.

Grågäss och Kanadagås slåss om boplats
20150407 Stockholm Grågås och kanadagås i revirbråk vid Dalkarsäng i Salems kommun © Foto: Roger Vikström

När allt kommer omkring är det lättare om man samarbetar, grågässen vinner över den betydligt större Kanadagåsen. Det är vår i luften och fåglarna har också börjat att bilda par inför parningen. Det gäller även för fåglarna att försvara sin grästuva mot in kräktare till varje pris. Se fler bilder på fåglar  här

Arg Tärna © Photo Roger Vikstrom
Arg Tärna © Foto Roger Vikstrom

Tärnornas hämnd

Det är tydligt att konkurrensen är stenhård på flotten, vid hjälstaviken. Tärnorna började att bygga sitt rede måsarna utnyttjade sin storlek och tog senare över platsen. De mindre tärnorna hämnas med de medel den kan, se bild ovan. Samtidigt som att hjälstavikens naturreservat är ett av mellan sveriges populäraste fågellokaler.utbrett på ett ganska stort område så blir det trångt. Både för besökare och fåglar.

Andra inlägg:

Läs mer om grågåsen

Last Updated on 2021-09-08 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.