Gobha dhubh nan allt

Gobha dhubh nan allt, strömstare
Strömstare i Nyfors © Foto Roger Vikström

Strömstare.

Strömstare eller Gobha dhubh nan allt. Tiden går snabbt, när man vistas i naturen. Därför är det en fröjd för ögat, att se strömstaren vid det strömmande vattnet. Kraften i det dånande vattnet är respektingivande, ändå sitter Strömstaren kvar vid vattenbrynet helt oberörd.

Utan förvarning dyker strömstaren ner i det iskalla vattnet. De flesta flygande fåglar har luftrör inuti skelettet för att bli så lätta som möjligt, strömstaren kompakta tyngre ben så att den kan springa på botten. Även vingarna används för att simma med, i jakten efter olika trollsländelarver och annat som den äter.

Gobha dhubh nan allt
Strömstare © Foto Roger Vikström

En liten fågel som levde vid vattnet. Strömstare Gobha dhubh nan allt.

Strömstaren har fått många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke). 

Det latinska namnet på strömstaren är Cinclus cinclus vilket var namnet på en liten fågel som lever vid vattnet enligt Aristoteles

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Gobha dhubh nan allt., eller Strömstare
Strömstare Nyfors © photo: Roger Vikström

Strömstaren stannar i landet året om. Under okt.-nov flyttar den till södra Sverige. Det svenska beståndet är svårbedömd beroende på att fjällregionens data om arten saknas, men en uppskattning skulle vara att det finns mellan 5.000-50.000 par.

Wättningeströmen mer bekant som Nyfors

Vattnet strömmar ner mot Albysjön från Tyresö-Flaten  fallhöjden är hela 5 meter och är ett gammalt kulturlandskap. En del av området ingår i Tyresta naturreservat.

Tyresö Bilden:Strömstare © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Strömstararna vid Nyfors

Forsen vid Nyfors är inte bara populärt för strömstaren utan även för de som gillar att motionera, vandrare, fotografer mm det är den tredje etappen på Sörmlandsleden. Men för mig är målet strömstaren. Att bara sitta o betrakta den lilla fågeln är facinerande. Att se den om och om igen dyka det i det iskalla vattnet, för att sedan dyka upp i vattnet med munnen full med mat. Ibland kan man även se hur den förflyttar sig på botten utan besvär.

Andra inlägg

Last Updated on 2021-11-11 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.