Lappuggla

På spaning efter lappuggla.

Jag kommer inte ihåg vem som tipsade mig. Men samma eftermiddag hoppar jag in bilen, där och då påbörjar jag min långa resa efter att leta efter lappugglor! På spaning efter lappuggla.
Det blir början på en lång resa, som fortfarande pågår. Trots att den är både lång och krokig och med en massa stopp, så är resan inte jobbig.

Det har det tillkommit en massa djur under resans gång, även en del insekter, tänk så det kan bli! Att spana efter lappugglor är en rolig fritids sysselsättning, det är en av de största ugglorna och är trevlig att fotografera.

Lappugglan

Strix Nebulosa. Plötsligt sitter den där, ingen har sett eller hört den komma. Solen är på väg ner och lappugglan har påbörjat sin jakt. Tålmodigt väntande sitter den och spanar från en stolpe, huvudet vrids sakta åt olika håll när den lyssnar efter ett bytesdjur i det toviga höga gräset.

Den har oerhört bra syn samt hörsel och bytesdjuren består mestadels av smådjur som lämlar, sorkar samt möss. 

Har man tur kan man få se lappugglan jaga, tidig gryning eller skymning är den bästa tiden. Ofta sitter den i kanten av åkern i ett träd, redo att slå till!

Utan förvarning störtdyker ugglan plötsligt rakt ner från sin utsiktsplats, ner i det höga gräset. Den har hört eller sett ett byte som är osynlig för oss människor, kanske är det en vattensork? Lappugglan sitter länge länge stilla på marken innan det lättar från marken och väljer sedan en ny utsiktsplats. Den missade dock sitt byte denna gång.

På spaning efter lappuggla
Lappuggla © Foto Roger Vikstrom/ Rvbild

På spaning efter lappuggla.

Skam den som ger sig, trots att det är en mycket skicklig jägare så missar den sitt byte till och från.

VISSTE DU ATT

Lappugglan är en av Sveriges största ugglor, med ett vingspann på ca 1,6 meter. Trots det så väger en fullvuxen hona endast ca1,5 kg hanen är lite mindre ca 1 kg. Det mesta på ugglan är således fjädrar, skulle man ta bort fjädrarna blev det inte mycket till fågel kvar.

I Lappugglans rike, häckande Lappuggla
Häckande lappuggla med unge Foto: Roger Vikström / Rvbild

När lappugglan blir skrämd drar den ihop sig och ser ut som en långsmal gren

Latinskt namn:
Strix nebulosa lapponica – vilket betyder, dimmigt färgad uggla från Lappland. Storlek 60-70 cm
Vingspann: 130–160 cm
Föda: smådjur som lämlar, sorkar och möss

Kännetecken och utbredning

Strix nebulsosa. Lappugglan är en av de största ugglorna i Sverige. Storleken är till viss del en synvilla och beror på den yviga fjäderdräkten som är anpassad till ett arktiskt klimat och skyddar mycket bra mot kyla. Även benen och fötterna har fjäderbeklädnad ända ut på tårna.Lappugglorna häckar helst i högstammig granskog. Lappugglorna bygger inte egna bon, utan  de övertar gärna färdiga risbon från duvhök och ormvråk men kan också häcka i höga och grova stubbar

VISSTE DU ATT


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Naturfotograf Roger Vikström

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: