filma med systemkameran, genre bild

Filma med systemkameran

För att bättre förstå det tekniska med att filma med systemkameran. Då bör man kunna grunderna. Det är tyvärr inte bara att köra i gång med film, för att få till den filmiska känslan behöver man en del grundkunskaper. Nedan är ett exempel på lite film.Den är gammal men ett försök till film jag gjorde för över 10år sedan. Blandat med stillbilder.

© Foto Roger Vikström / Rvbild

Bildhastighet och slutartid

Din bildhastighet är mängden individuella bildrutor som spelas in per sekund, tex normal hastighet för film är 25 bildrutor per sekund. Slutartiden för fotografering är den tid som var och en av dessa bildrutor utsätts för ljus Slutartiden visas på din kamera som bråkdelar av en sekund. tex 1/1000 dels sekund.

Med den tiden får du lite rörelseoskärpa som är helt normal för film. Tumregeln, eller 180 graders regeln det hänger ihop med hur en traditionell filmkamera fungerar. I en filmkamera liknar slutaren en rund roterande skiva på 360 grader, den roterar framför själva filmen, och således exponerar filmen under en viss tidsperiod. 

Slutaren roterar ett varv för varje bild, dvs. 25 ggr/sekund då man filmar i 25 bilder i sekunden ”fps” filmen exponeras i 180 grader så kallad vinkel dvs halva tiden. med en 90 graders vinkel på den roterande skivan får du fyrdubbla tiden dvs 4×1/25 = 1/100 slutartid.

Antal bilder i sekunden = ”fps” 

källhänvisning: Wikipedia

På mer avancerade kameror kan den öppna delen av slutaren justeras. Denna slutarinställning kallas slutarvinkeln. Justering av slutarvinkeln styr hur stor andel av tiden som filmen utsätts för ljus under varje bildintervall. Slutarens vinkel bildar en proportion till den tid som varje bildruta exponeras.

wikipedia

Bästa systemkameran att filma med

De flesta av dagens kameror klarar av att filma, de mest avancerade kamerorna klarar lätt 4 k och långt över det. Det man kanske inte tänker på att det är större skillnad än man tror på att filma eller fotografera stillbilder.

Med fotografering kan du välja vilken slutartid du vill beroende på vilken stil du vill ha på bilden, men med video är du mycket mer begränsad.
Den vanligaste slutartiden som används i video är baserad på 180 graders regeln. Krångligt ?

Filma med systemkameran

Lathund

  • 25 frp för 180 graders vinkel på slutaren 2ggr tiden till en slutartid till 1/50 dels sekund.
  • 25 frp för 90 graders vinkel på slutaren 4ggr tiden till en slutartid till 1/100 dels sekund.
  • 25 frp för 45 graders vinkel på slutaren 8 ggr tiden till en slutartid till 1/200 dels sekund.

Mindre vinkel skarpare bild

Med en vinkel på 180 grader så får du en mer filmisk känsla på bilden, en viss rörelse uppstår men vid film så känns det naturligt.

Med en vinkel på 90 grader så blir bilden mer frusen, filmen blir skarpare, men mindre naturlig. Desto snävare vinkel blir bilden skarpare men känns mer onaturlig.

Hur gör jag en solig dag med starkt ljus?

Till sist, även med lågt iso blir det svårt att ställa in en slutartid på 1/50 dels sekund. Svaret är att du måste använda ett Nd filter. Nd står för Neutral Density, det är ett neutralt gråfilter som släpper in mindre ljus. Finns även filter med variabel densitet upp till 8 steg.

Filma med systemkameran

Om du tycker texten är svårläst så rekomenderar jag lathunden tidigare i texten. Då är det lättare att förstå. Tips! Prova att filma en vattenfontän och se skillnaden på skärpan i vattnet. Vilket tycker du ser mest naturligt ut? prova de tre olika slutartiderna och se själv


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.