Mälarskogens naturreservat större hackspett

Nytt naturreservat i Botkyrka

Botkyrkas nya naturreservat Mälarskogen premiärvisades redan i början på september, enligt uppgift så kommer naturreservatet invigas först i början på nästa år. Området ligger mellan Mälarstranden och bostadsområdena Norsborg, Hallunda samt Slagsta. Det sträcker sig från Norsborgs parken i väster till Slagsta marina och till Slagsta strand i öster. Området blir 75 Ha stort varav ca 4 ha består av vatten.

Nya naturreservatet i Botkyrka och det omgivande land och vattenområdet ligger inom Östra Mälarens vattenskyddsområde. Skyddsområdets syfte är att skydda dricksvatten som Norsborgs vattenverk producerar.

Mälarskogens naturreservat störremhackspett i torraka
Större hackspett i torraka © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Djuren i Mälarskogens naturreservat

Det finns fyra olika arter av hackspettar i Mälarskogens naturreservat, större och mindre hackspett, spillkråka samt gröngöling. Förra året såg jag vid ett tillfälle även en gråspett. Andra djur som man kan se sena sommarkvällar är fladdermöss. Det finns 10 olika arter i området. Längst med Mälarens strand kan man också finna mycket spår av naturens egen landskapsarkitekt, bävern. Det finns även gott om fällda träd som är viktiga för insekter då givetvis även för områdets hackspettar.

Simmande Bäver
Bäver © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Stora delar av området kan även betecknas som nyckelbiotop för fladdermöss.

Botkyrka kommun

Vilka djur kan du se i det nya naturreservatet i Botkyrka

Djur som kan ses i Botkyrkas nya naturreservat, stora däggdjur såsom älg och rådjur. Bland de mindre djuren kan nämnas vildsvin, grävling, räv mm. Det finns också gott om andra djurarter och växter till exempel den fridlysta orkidén Knärot som man kan se och upptäcka om man tar sig tid att gå utmed mälarskogens strandpromenad ca 3,5 km.

Nytt naturreservat i Botkyrka ,blåmes
Blåmes © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Naturtyper i reservatet

Äldre barr-, bland- och lövskog med inslag av ädellöv, strandskog längs med den norra gränsen av reservatet som följer mälarstranden ,samt mjuk, sandig, grusig och stenig sjöbotten.

Källa: Botkyrka Kommun. Se karta


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: