Sparvuggla vår minsta uggla

Sparvuggla vår minsta uggla

En modig och glupsk liten rovfågel

Sparvugglan vår minsta uggla
Sparvuggla Foto: Roger Vikström

Sparvuggla vår minsta uggla, den är endast lite större än en domherre. Sparvugglans huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Buken är vitaktig och brunrandig. Ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula.

Tjäderklockan” kallades förr denna vår minsta uggla, eftersom dess visslande i nattmörkret före gryningen var en signal till tjäderskyttarna att det var dags att bryta upp från nattlägret.

Sparvuggla.

Den sitter på en väl vald utsiktsplats, spanar, lyssnar och vrider sitt huvud åt olika vädersträck. Plötsligt dyker den ner i den snötäckta vegetationen, efter en kort kamp återvänder sparvugglan upp i grenverket igen. I sina klor har den en mus. Ugglor använder sin hörsel mer än sina ögon i sin jakt på ett byte.

Sparvugglan vår minsta uggla med en mus i näbben
Sparvuggla © Foto: Roger Vikström

Det är en modig och glupsk liten rovfågel som anfaller och dödar fåglar som är större än sig själv, och orkar sedan även flyga iväg med dem i klorna. Under goda jakttider lägger sparvugglan upp stora förråd av dödade byten i holkar eller andra håligheter. Sparvugglan lägger 5 till 7 vita ovala ägg i april eller maj. Den svenska populationen uppskattas till 12.000 – 16.000 par, vilket gör den till en av våra valigaste ugglor. Källa:Fågeln.se


Trots att sparvugglan är en av våra vanligaste ugglor så är det inte många som sett den. Det beror säkerligen på att den är så liten och svår att upptäcka. Ett bra tips är att titta på artportalen, efter de senaste fynden av sparvugglor  En annan sida som är mycket bra är natursidan t.e.x  Guide till ugglor och ugglelyssning

https://topazlabs.com/ref/1522/
Köp Topaz här


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

3 svar till ”Sparvuggla vår minsta uggla”

 1. Profilbild för Kerstin Hillberg Åberg
  Kerstin Hillberg Åberg

  Hej
  Vi räddade en liten sparvuggla som flugit in i altandörren. Den var alldeles stilla o chockad. Ena vingen såg skadad ut o jag klappade o stök på vingen sen gav vi den lite vatten försiktigt.
  Ringde veterinären, länsstyrelsen och sist viltvårdare som inte trodde det var en uggla. Fick råd hur vi skulle göra och lät den vila i en låda med gallertak o handduk på. Efter 2 timmar satte vi ut lådan utan galler på utebordet och vips flög den iväg. Kändes bra att den repade sig.
  Detta hände för 2 veckor sen i Värmland.

  1. Profilbild för Roger Vikström

   om du vill ha råd om något liknande skulle hända igen så gå in på denna länk https://svr.nu

  2. Profilbild för Roger Vikström

   det var fint gjort, sparvugglan är en fin fågel

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: