Färnebofjärdens nationalpark, fullmåne och flygande örn

Färnebofjärdens nationalpark

I september 1998 invigdes Färnebofjärdens nationalpark av kung Carl Gustaf.  Sedan dess har antalet besökare stadigt ökat. Här ligger “Limes Norrlandicus”, den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten av landet. Källa Länstyrelsen Gävleborg

Havsörnarna i Gysinge

Om jag inte minns fel så har jag suttit minst fem gånger i örngömslet i Gysinge. De senaste två åren har det blivit två dagar i sträck för att öka på möjligheten att få se örn. Det är djur det handlar om, det finns aldrig någon garanti att att se Europas största rovfågel havsörnen från gömslet.

Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven vid Färnebofjärdens nationalpark, kan den som är intresserad att hyra ett örngömsle. Där kan man studera samt fotografera havsörnar även en och annan Kungsörn. Gömslet ligger i nära anslutning till Färnebofjärdens nationalpark där det finns mycket annat att se och uppleva. Det finns utter, mink, strömstarar, slaguggla, pärluggla samt mängder av andra fågelarter och djur att se eller höra.

Från norr till mellansverige

Årets uppsättning av fotografer i gömslet var utökat från föregående år. Tre fotografer från tre olika delar av landet Umeå i norr till de värmländska skogarna i väster till huvudstaden Stockholm. Alla tre med ett gemensamt intresse för djur och natur. Som jag nämt tidigare, när man väl kliver in i gömslet 0500 på morgonen så har man inte en blekaste aning om vad dagen kommer att erbjuda.

Den första dagen i gömslet började bra med en magnifik fullmåne, först hördes korparnas rop sen flög havsörnarna in och satte sig i trädtopparna. Månen försvann ner bakom horisonten och sen droppade både korp och havsörnen iväg endast tystade återstod.

Dag nummer två bjuder på mulet väder och mycket sämre ljus, annars samma procedur som föregående morgon. Korparna flyger in de är livligare denna morgon och dessutom mycket tidigare, sen flyger havsörnarna in och sätter sig i trädtopparna. Det blev en kort och intensiv morgon som varade en två timmar med 20 – 30 örnar och en kungsörn, tyvärr tog maten slut, örnarna var mätta och flög sin kos.

Lavskrikorna vid Kittan

Slutligen finns tid över så rekommenderar jag ett besök till lavskrikorna vid Kittan. Det är inte världens bästa väg att gå på, vintertid finns i det i bästa fall det ett smalt traktorspår att gå i ca 1,5 km men väl värt när man väl är på plats. Ett litet urval av bilder du se ovan.

Dåligt ljus högt iso = brus

Då rekommenderar jag Topaz filter det blir så mycket bättre.

Nya Topaz Photo AI Köp här

Prenumerera på min blogg:

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.