Tornfalken redo att flyga

Tornfalken redo att flyga

När Tornfalksungarna blir tillräckligt stora börjar de öva sina vingarna i boet. När tornfalken är redo att flyga börjar den med korta flygturer. Att lära sig flyga är en spännande men även krävande upplevelse för dem, att kunna landa smidigt är en färdighet som tar tid att lära sig. Det tar tid och mod för dem att lära sig konsten att flyga.

Under denna tid är Tornfalksungarna helt beroende av sina föräldrar. Föräldrarna fortsätter att mata ungarna även efter att de har lämnat boet. De ger sig ut på jakt efter smådjur som fåglar, gnagare och till och med större insekter som vårtbitare. Sedan återvänder de till ungarna för att mata dem.

Tornfalken redo att flyga, häckande tornfalkar. tornfalk med sork
Tornfalk med byte © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Det är en naturlig del av Tornfalkens livscykel att ungarna gradvis blir mer självständiga. Med tiden lär de sig att jaga och försörja sig själva. När de väl behärskar konsten att flyga klarar de sig utan föräldrarnas stöd.

Tornfalk (Falco tinnunculus) är en rovfågel som vanligtvis lever i öppna landskap, såsom jordbruksmarker och gräsmarker. Dess karakteristiska utseende inkluderar en mörkbrun ovansida, en vit undersida med mörka fläckar och en distinkt svart strimmig ansiktsmask. Tornfalken är känd för sin förmåga att sväva i luften, ryttla=hålla sig stilla med snabba vingslag när den spanar efter byten.

Övning ger färdighet

Det gäller definitivt inte bara tornfalkarna ska vara redo att flyga, utan i största grad den som manövrerar kameran. Trots dagens kameror klarar att fokusera, justera tid, bländare så klarar den inte att följa motivet som ska fotograferas, inte än måste tilläggas. Under de dagar jag följt tornfalkarna har jag fått höra skräckhistorier om hur så kallade fotografer fuskar så till den milda grad i jakten på gilla markeringar. Att klippa in fåglar i bilden eller ändra årstider, klona bort störande föremål eller likande inte ok. Det är på tok för enkelt att göra detta idag, tyvärr vill jag tillägga.

Till vilken nytta kan man undra? Är det inte bättre att lära sig behärska kameran och vara lyhörd samt vara varsam i naturen. Det finns inga genvägar.

Jakten på bilden

För mig handlar det om i första hand att kameran är ett verktyg, som jag använder för att dokumentera samt att uppleva djur och naturen på. Samt att förmedla känslan till andra, det kan man inte uppnå genom fusk. Att ändra i en bild är fusk som inte är acceptabelt i min värld. Den finns inga genvägar, respektera och vårda naturen, var lyhörd. Samtliga bilder är 100% äkta

Mer om fåglar kolla Alla fåglar


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.