Den vita älgen är inte albino

Den vita älgen är inte albino

Den vita älgen (Alces alces) är en sällsynt genetisk variation av älg den är inte albino, den har en vitaktig päls i stället för den vanliga brunaktiga färgen. Denna vitaktiga päls är resultatet av en genetisk mutation som påverkar pigmenteringen av pälsen leucism. Den vita älgen har blivit något av en symbol för vissa områden som i Värmland, men den har observerats på olika platser i Sverige bland annat i Dalsland och Bohuslän

Den första dokumenterade observationen av en vit älg i Sverige gjordes dock i Värmland år 1903 en kviga som sköts i Lindfors. Under Ferdinands tid har den vita älgen blivit en symbol för området och har blivit en populär turistattraktion

Det är viktigt att notera att den vita älgen inte är specifik för Värmland eller Sverige. Den har också observerats i andra länder som Kanada, Norge, Finland och USA. Den vita älgen mycket sällsynt, och det finns inte en exakt siffra på hur många av dem som finns i Sverige men enligt beräkningar kan det finnas mellan 50–100 älgar.

Likt andra djur är de känsliga för störningar, människor som vill ge sig ut i naturen för att se dem bör vara försiktiga och respektera deras naturliga livsmiljö. De är ett imponerande djur o kan faktiskt vara farliga, som de flesta vilda djur kan vara om de blir trängda.

Den vita älgen är inte albino
Vit Älg “Sprit Moose” © Photo: Roger Vikström / Rvbild

Skogens vite konung.

Kärt barn har många namn, Ferdinand, Den vite, Spirit moose, spök-älg, det finns säkert många andra namn. Han var den mest kända vita älgen i världen och satte västra Värmland på kartan.

Om man hade turen att få se den ståtliga individen som fanns i de värmländska skogarna så glömmer men det aldrig. Trots sin storlek och den vita pälsen, så var den faktiskt väldigt svårt att upptäcka den.


Året var 2015 platsen västra Värmland, det var första gången jag såg en vit älg på riktigt. Den låg stilla i kanten av en skogsväg och idisslade.

Älgen är en idisslare i likhet med rådjur, ren och nötkreatur.
Den har tre förmagar och en egentlig magsäck.
Mikroorganismer hjälper till att bryta ner de tuffa växtdelarna.
Det går åt mycket mat för att mätta en älg och den äter många timmar per dygn

Källa: SLU

Trots storleken och den vita färgen så var det vårt att först uppfatta att den faktiskt låg där. Känslan av att få se den var euforisk samtidigt vördnadsfull. En rolig detalj var att den tappat det högra hornet. Jag som hoppats att få fotografera den i sin fulla prakt. Med facit i hand fick jag aldrig göra det. Men det första mötet kommer jag aldrig att glömma, och en individ som Ferdinand kommer förmodligen inte att finnas igen. Han var unik då han var helt orädd för människor.

Vill du se en vit älg så finns det en uppstoppad på Värmlands Museum 

Vit älg med stor krona med basthud
Vit Älg “Ferdinand” med basthud på hornen © Photo: Roger Vikstrom / Rvbild

Spirit Moose.

Vita älgar är ett så gott som obefintligt fenomen på de flesta platserna i Sverige men i västra Värmland finns det några få.Trots att de vita älgarna är en ovanlig syn så är de inte fridlysta.
De olika älgskötsområdena bestämmer själva om jakt på vit älg och även om de är fredade på många områden finns det inget generellt förbud mot att skjuta vita älgar.

Källa: https://birdlife.se White moose
Vit älgtjur med ett horn Foto: Roger Vikström / /Rvbild

Den vita älgen är inte albino, utan har bruna ögon och producerar normalt pigment.Däremot har de, enligt vad vetenskapen tror, en defekt i den genetiska koden som gör att pälsen inte lagrar pigmentet. Fenomenet kallas leucism.

Spirit moose Vit Älg
Vit Älg “Spirit Moose” © Foto Roger Vikström / Rvbild

Fakta.

Älgtjuren fäller hornen i midvintertid varje år och redan efter någon månad börjar nya horn växa ut. Hornen växer från den så kallade rosenstocken. Det är ett benutskott som sitter mellan ögat och örat på älgtjurar. Under basthuden har hornen nerver och blodförsörjning. Så länge “basten” finns kvar har tjuren lite känsel i hornen.

Fejning sker i slutet av sommaren då tjuren fejar bort den torkade basten genom att gnugga hornen mot träd och buskar,brunstiden är igång.

Brunst

Brunsten äger rum under i slutet av september till en bit in i oktober. Den börjar tidigare i söder än i norr. Se fler bilder här

Källa Svenska Jägareförbundet

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.