Guide till att fotografera lunnefågel

Flygande lunnefågel © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Fågelön Runde

Guide, till att fotografera lunnefågel på fågelön Runde. En gång i tiden häckade lunnefågel i Sverige, men på grund av miljögifter och äggstölder på 1970-talet anses den numera vara utdöd i Sverige.

Tyvärr har den också minskat dramatiskt i antal i resten av världen. Klimatförändringar har troligen bidragit till dess nedgång, och sedan 2015 kategoriseras den som sårbar (VU) av den internationella naturvårdsunionen. För att kunna fotografera dessa fascinerande fåglar besökte jag fågelön Runde, som ligger cirka 390 kilometer nordväst om Oslo.

För den som besökt Runde är det svårt att inte vilja återvända. Här får du uppleva lunnefåglarna i deras naturliga miljö. Det är verkligen magiskt.

De är kända för att vara beroende av tobisfisken, som trivs i kallt vatten. När haven blir varmare, flyttar tobisfisken längre norrut, och lunnefågeln följer efter.

Lunnefågeln är en mycket intressant och sårbar fågelart. Den lägger endast ett ägg och blir könsmogen och bildar par vid fem års ålder. Efter att ha kläckts återvänder de till häckningsplatsen tidigast två år senare, mest för att studera de vuxna fåglarna. När de väl har vuxit upp och lämnat boet lever de huvudsakligen ute till havs i Atlanten, där maten är mer tillgänglig.

Häckande lunnefågel
Lunnefågel vid bohåla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Tips: Lyckas fotografera lunnefåglar

Lunnefåglar är kända för sina färgglada näbbar och är populära att fotografera. Här är några Saker att tänka på när det gäller att välja den bästa tiden att fotografera dem:

  1. Årstid: Lunnefåglarna är mest aktiva under häckningssäsongen, vilket varierar beroende på plats. I norra hemisfären kan det vara från våren till sommaren. Under denna tid kan du fånga dem i sina mest färgglada fjäderdräkter och när de interagerar med varandra.
  2. Ljusförhållanden: Ljuset är avgörande för att få bra bilder. jag föredrar att fotografera på morgonen eller kvällen, när ljuset är mjukt och varmt.
  3. Väder: Lunnefåglar kan vara mer aktiva och synliga under molniga dagar eller när det är lätt regn. Undvik starkt solsken det blir oftast inte bra. Om möjligt, utnyttja dagar med molnigt väder
  4. Tidpunkt: För att få de bästa fotomöjligheterna är det viktigt att veta när man ska besöka Runde. Den bästa tiden på året att fotografera lunnefåglar är när de kommer tillbaka med näbben full av fisk, oftast sent på kvällen i mitten av juni och framåt. Jag själv missade när de kom med fisk i näbben eftersom jag var där ett par veckor för tidigt.
Guide till att fotografera lunnefågel
Två lunnefåglar vid bohåla © Foto Roger Vikström / Rvbild

Sammanfattningsvis beror den bästa tiden att fotografera lunnefåglar på olika faktorer som säsong, ljusförhållanden, väder plats. Lunnefåglar finns på andra platser inte bara på Runde, även Hornöya i norra Norge samt Island och Skottland. Planera din fotografering med hänsyn till dessa faktorer för att öka dina chanser att få fantastiska bilder av dessa vackra fåglar.

Häckande lunnefåglar i bohåla © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Att tänka på

När du beger dig till Runde bör du vara väl förberedd. Glöm ej varma kläder som tål regn och rusk, vädret skiftar snabbt från soligt,regnigt eller till och med kraftigt snöfall under en och samma timme. Vandringen till fågelklipporna är ansträngande, med branta stigningar.Du bör har hyffsad kondition för att orka ta dig upp, det finns fåglar att fotografera längs vägen, så ta god tid på dig och njut av vandringen.

Utrustning

När det gäller utrustning är ett enbensstativ och en lämplig brännvidd viktigt. Du kan komma långt med ett objektiv på 70- 200 mm, även om jag personligen mest använde ett 600 mm-objektiv för att komma ännu närmare fåglarna. Första dagen jag var där, hade jag alldeles för mycket utrustning med mig, jag halverade den till dagen efter.

Tålamod är nyckeln när du fotograferar lunnefåglar. Låt dem komma nära dig inte tvärt om, för att fånga deras naturliga beteende. Som alltid tag hänsyn till både människor och djur.

Havssula
Havssula © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Vill du uppleva mer av Runde rekommenderar jag att du bokar en båttur runt ön. Båt finns att boka vid Goksøyr Camping, det är bra om havet någorlunda lugnt, vilket gör det lättare att fotografera. Det kan gunga regält! Att se fåglarna från havet havssulorna som dyker efter fisk. Stora fågelkollonier häckar längst klippväggarna. toppskarvar, tretåig mås, tobisgrissla, tordmule. Havsörnen ses ofta.

För natur- och fågelentusiaster är Runde definitivt en plats som inte får missas. Att fotografera lunnefåglar på denna vackra ö är en oförglömlig upplevelse.

Relaterade inlägg:

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.