Bästa inställningarna Nikon Z9

Bästa inställningarna för Nikon Z9

Benke erbjuder nu en kurs, på hur du ställer in kameran. Bästa inställningarna för Nikon Z9

Är du intresserad att lära dig mer om Nikon Z9 och dess inställningar så den passar ditt sätt att fotografera, samt en del tips o trix. Jag kan säga av egen erfarenhet, det kommer spara dig många timmar i kamerans menyer.

Nästa kurstillfälle är i Karlstad

Karlstad 16/10
12:00-17:00
Kostnad 1500:- exkl moms /per deltagare

Skicka ett mail till Benke : benkelundberg3@gmail.com

Första intrycket av Nikon Z9
Solna Råsunda Bilden: Gråhäger © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Nikons Kamera Z9

Jag reder ut vikten av inställningar tillsammans med Bengt Lundberg mångårig expert på Nikon. Hur man ställer in Nikons flaggskepp Z9, för att passa dina behov. Utan de bästa inställningarna för Nikon Z9 är du körd. Benke har hjälpt åtskilliga proffs och även amatörer till att bli bättre på att utnyttja Nikons kameror till fullo. Många har träffat honom på mässor runt om i landet och snackat Nikon Kameror.

Exempel

Tänk dig sittandes i en F1 bil, Nikon Z9 den är exklusiv den senaste allra bästa och senaste modellen på marknaden. Med 20 exponeringar på en sekund, suverän autofokus. Du måste bara ha den. Manualen som följer med skrapar endast på ytan relativt tunn så det blir den du läser. Bara det nödvändigaste står där, hur man kommer i gång snabbt.

Du sätter dig och hittar startknappen, motorn spinner i gång med ett vrål, oj bäst att inte gasa så mycket. Väl ute på banan det går fort du känner dig som en kung vilken känsla, tillbaka till depån, börjar fundera gick den inte snabbare däcken greppade inte riktigt asfalten…. Besvikelsen infinner sig.

Vi spolar tillbaka bandet o kollar på vad som egentligen hände?  Under hela varvet du körde på banan så glömde att växla du körde bara på ettans växel, däcken var kalla och du utnyttjade inte bilens kapacitet över huvud taget! Värdens bästa kamera var endast som en Kodak instamatic kamera ganska ordinär med andra ord. Du hade gjort den till det för du har ej kunskapen till att hantera den. Det du gjorde var att skrapa på ytan.

Nikon Z9 inställningar

Till att börja med är det väldigt förvånande att kamerans fabriksinställningar ”Out of the box” är så dåligt inställda så se upp! En del inställningar måste du ändra direkt. Men för att kunna göra det måste du vara bekant med kamerans menyer. Det bästa är att ta en dag eller två för att gå igenom kameran. Plöja igenom manualen på över 900 sidor eller att gå på en kurs.

Ändra färgrymden till Adobe RGB

Från JPG till åtminstone JPG stjärna med Camera Raw är absolut att föredra. Glasögon användare bör ändra storleken på sökaren, då ser du hela sökaren med glasögonen på. Aktivera sensor skyddet innan du byter optik.

Lätt att missa: 

Om du kör kameran i tyst läge så fungerar inte blixten, med man kan komma runt detta. Sensor skyddet måste du aktivera. Avstängt från fabrik. Nu vet jag inte om hur kameran är uppbyggd men jag tycker att skyddet ska fungera även när kameran är på. Speciellt yrkesfotografer stänger inte av kameran när de ska byta optik.

Vilken typ av fotograf är du?

Inledningsvis är du flera fotografer i en och samma person se då till att använda rätt inställningar. Vad jag menar är det är stor skillnad på att använda kamerans filminställningar mot att fotografera ett sportevent annars kommer du missa bilden! Olika inställningar som är lätt att ändra med en knapptryckning.

Så vilka inställningar behöver du det beror givetvis på vilken sorts bilder du är ute efter. Men genom att programera knapparna tex fn 1-3 på ett sätt när du fotograferar fåglar så lägger man de i en inställningsbank och när du använder film så har helt andra inställningar på dessa knappar. Dessa små inställningar får du lära dig av Benke. Se längre ner på sidan.

Själv så fotograferar jag mest natur. Här bjuder jag på några enkla grundläggande inställningar!

Inställnings menyn.

Symbol Kamera -> Fokusläge -> Af-C gå vidare till AF områdesläge Välj 3D följning Gå vidare till nästa i menyn Alternativ för AF-motivavkänning för djur välj djur….

Alternativ till 3D -> välj Wide-s Ny för senaste uppdatering är W C1 samt W C2 här kan du även justera bredden på fokusrutan, genom att hålla in fokusläges knappen samtidigt som du väljer upp eller ner alternativt höger eller vänster på Multiväljaren.

Obs viktig inställning! Skiftnyckel ->skrolla ner till Funktion utan minneskort ->Lock slutaren inaktiverad.

Undertecknad fotograferade Stockholm Open i globen kommer ej ihåg om det var 1990 eller 1991men finalen spelades mellan Boris Becker–Stefan Edberg. Det tog en väldigt lång tid innan jag kommer jag på att jag inte bytt film, oops ingen film i kameran. Det blev många bra bilder som missades den gången.” Låt det inte bli du nästa gång.

Du kan ha olika inställningar för varje typ av fotografering, sparade i olika banker Typ Porträtt Natur mm

Ett snack med Mr B. Benke Lundberg om Nikons flaggskepp Z9

Till att börja med vad tycker du o Nikons nya kamera? 

Det är den mest avancerade kameran på marknaden. Med ca 25 000 olika inställningar för att få kameran att passa just för dig. Beroende på vad du fotograferar. Allt från sport till låt oss säga insekter

Vad säger du om att den är sämre än föregångaren beträffande att fotografera i dåligt ljus? 

Då kameran har så många fler pixlar så blir den givetvis känsligare än tex Nikon D5 med det är inget som du inte kan lösa med ett brusreduceringsfilter så försvinner bruset helt och hållet.  Välj denna länk så gynnar du mig samtidigt https://topazlabs.com/ref/1522/

Hur många känner du till som faktiskt läst igenom hela manualen?

Nikons Z9 användarmanual är på 914 sidor, jag rekommenderar att du läser den! För att du ska kunna utnyttja potentialen med Nikons nya Kamera Z9.

Det handlar mer om att lära sig att hitta i handboken.

”En blivande jurist på universitetet lär sig inte Svea rikes lag utantill. Däremot lär de sig att finna i vilken del av lagboken de finner svaren.”

Ställ in de inställningar som passar ditt sätt att fotografera spar dem i kamerans Banker A-D

Hur många inställningsmöjligheter finns det?  

ca 25 000

Hur många inställningar behöver man ändra innan man kör i gång?

Kameran är inställd för att kunna fotografera direkt ”Out of the box” men förmodligen så måste du ändra på vissa saker, för att passa ditt sätt att fotografera på.

Fungerar kameran lika bra med gamla objektiv.

Med adapter så passar Nikons objektiv på Z9 men inte alla funktioner. Men de nyare objektiven fungerar alldeles utmärkt

Du arbetar ej längre på Nikon… men vad skulle du tro om nästa kamera som lanseras?

Benke ställer genast en motfråga vad är det du saknar på dagens kamera? Många är de som kommit till mig genom åren o sagt synd att den funktionen inte finns…Har du kameran med dig, sen efter Benke kollat igenom inställningarna kommenterat nu har du den funktionen.

Nya Topaz Photo AI 2,0 Köp här

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.