strömstare

Strömstare vid Wättingeströmmen

Vattnet forsar fram i Wättingeströmmen, Nyfors Tyresö och strömstaren letar efter föda i det forsande vattnet. Termometern visar -10 ℃, kylan biter i kinderna.

Det forsande vattnet bildar vackra is formationer när det fryser på stenarna, rimfrosten gnistar i träden. Trots att det är måndag förmiddag så är det redan mycket människor på plats i området.

Nyfors är inte bara populär för strömstaren, utan även för motionärer, vandrare, fotografer och barnfamiljer. Det är också den tredje etappen på Sörmlandsleden.

,Nyfors. Is i strömmande vatten © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Forsande vatten

Att sitta och betrakta vattnets dånande vattnet vid Wättingeströmmen är en upplevelse i sig, och jag njuter verkligen av att sitta där medan jag väntar på att strömstaren ska komma. Äntligen två och en halvtimme senare, dyker den upp.

Strömstare i forsande vatten
Strömstare i strömmande vatten © Foto Roger Vikström / Rvbild

Strömstare eller Gobha dhubh nan allt


Syftet med bilderna sträcker sig bortom att enbart visa upp stereotypa stillbilder av fåglar. Målet är att fånga och förmedla känslan av det vilda, forsande vattnet och den intensiva kampen som strömstaren genomlever för att finna föda. Genom bilderna vill jag skapa en upplevelse där betraktaren känner närvaron av den livfulla miljön och naturens ibland kämpande, men ändå vackra, skådespel.

En del av bilderna ses här på sidan. Givetvis ligger bedömningen av bilderna i betraktarens öga, jag blev nöjd med dem.

Strömstaren dyker ner i det virvlande vattnet och bemästrar den brusande forsen med lätthet. Ibland syns den på vattenytan, men oftast förblir den dold under vattnets yta.

De flesta flygande fåglar har luftrör inuti sina ben för att minimera vikten, men strömstaren har istället kompakta och något tyngre ben som gör det möjligt att smidigt förflytta sig på botten. Denna anpassning tillåter den även att använda sina vingar i jakten på föda som trollsländelarver och andra delikatesser.

Förbluffande och helt oberörd av det forsande vattnet dyker den ner i vattnet, och sedan återvänder den till fast mark för att rensa sitt byte från smuts.

Tillsynes utan att tröttas ut av det forsande vattnet dyker den oavbrutet ner i det kalla vattnet, väl på land rensar det den tagit upp från forsens botten och förtär bytet genast. Sedan så flyger den en bit innan den snabbt dyker ner i forsens virvlande vatten. Det är verkligen intressant att se hur skicklig den är, ett riktigt skådespel.

Dykande strömstare
Dykande strömstare © Foto Roger Vikström / Rvbild

En liten fågel som lever vid vattnet.

Strömstaren har fått många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke).

Gobha dhubh nan allt kallas den på Irland och i Norge kallas den Fossekall.

Strömstare vid forsande vatten
Flygande strömstare vid Nyfors © Foto Roger Vikström / Rvbild

Det latinska namnet på strömstaren är Cinclus cinclus vilket var namnet på en liten fågel som lever vid vattnet enligt Aristoteles

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Strömstaren stannar i Sveriget året om. Under okt.-nov flyttar den till södra delarna av landet. Det svenska beståndet är svårbedömd beroende på att fjällregionens data om arten saknas, men en uppskattning skulle vara att det finns mellan 5000-50.000 par

Andra inlägg

Mer om nyfors på Naturkartan

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.