Endast örnarna har större vingspann än fiskgjuse,

Fiskgjusen – en symbol för natur och skönhet

Fiskgjusen är inte bara en fantastisk rovfågel, den är också en symbol för naturens skönhet och sårbarhet. Genom att bevara dess livsmiljö och skydda dess arter kan vi fortsätta att njuta av dess majestätiska närvaro i våra svenska vatten.

Fiskgjusen – en symbol för natur och skönhet
Fiskgjuse © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Endast örnarna har större vingspann än fiskgjusen

Beroende av öppet vatten

Fiskgjusen är en imponerande rovfågel som är känd för sitt stora risbo som vanligtvis byggs i toppen av en tall med platt krona. Den är mycket beroende av sin omgivning och väljer ofta platser med utsikt över sjöar, vattendrag eller kustlinjer. Trots detta är det inte ovanligt att fiskgjusen också bosätter sig på mossar eller hyggen, långt borta från närmaste vattenkälla. Därigenom blir den verkligen en symbol för natur och skönhet.

En häpnadsväckande syn när fiskgjusen fångar fisk

vilken sorts fotograf är du, fiskgjuse
Fiskgjuse redo att fånga en fisk © Foto Roger Vikström/ Rvbild

När fiskgjusen dyker ner mot vattnet med sina vassa klor utsträckta är det en syn att minnas. Denna skickliga fiskare fångar sitt byte med precision och snabbhet, vilket visar upp dess imponerande jaktförmåga och symboliserar dess skönhet.

Intressant är att fiskgjusen endast lever av fisk och är därför väldigt beroende av tillgång till öppet vatten. Den har en specifik jaktteknik där den endast fångar fisk som simmar nära ytan, vanligtvis inte djupare än en halv meter. Det är också känt att par som lever i näringsrika sjöar har en större produktion av ungar, vilket tyder på att tillgången på mat spelar en viktig roll för reproduktionen. Så här ser vi en symbol för skönhet och natur, genom fiskgjusens jakttekniker.

Målsättningen bli en bättre fotograf. Jagande fiskgjuse.
Jagande fiskgjuse vid mälaren © Foto Roger Viktröm / Rvbild

Flyttfågel

Fiskgjusen flyttar långt, ända ner till Senegal och Nigeria i Västafrika, och det gör de under augusti-september. Ungfåglarna stannar kvar i Afrika andra sommaren, eller så flyttar de en liten bit till Medelhavsområdet. Att se fiskgjusen på avstånd, på sin flytt, visar verkligen naturens och skönhetens symbol.

De som flyttar hem återkommer till Sverige i slutet av mars och under april. Det är intressant att notera att unga fiskgjusar vanligtvis stannar kvar i sina övervintringsområden under sommaren och återvänder till sina häckningsplatser i Sverige vid tre års ålder, ibland vid två års ålder. Denna återvändo sker vanligtvis inom en radie på 100 km från deras födelseplats. De som flyttar hem återkommer till Sverige i slutet av mars och under april.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är fiskgjusen en fascinerande fågelart som är starkt beroende av vattenkällor för sin överlevnad. Dess val av häckningsplatser och jaktteknik ger oss en inblick i dess anpassningsförmåga och strategier för att säkerställa sin överlevnad. Att studera fiskgjusen och dess beteende ger oss inte bara kunskap om denna specifika art, utan också om ekosystemet och miljön som den är en del av. Den är en sann symbol för naturens skönhet och sårbarhet.

Fakta

Endast örnarna har större vingspann än fiskgjusen, och den har ungefär lika stor vingbredd som röd glada. Vingarna är långa och smala. Översidan är enfärgat mörkbrun och merparten av undersidan är ljus. Huvudet är ljust med en bred och mörk ögonstrimma. Den spanar ryttlande, på 20–30 meters höjd ovan vatten efter fisk som är dess huvudsakliga föda. Sverige har en stor del av den europeiska populationen av fiskgjuse, och uppskattningsvis finns det 4 100 par i landet. Detta gör den verkligen till en symbol för natur och skönhet.

Källhänvisning:

Wikipedia

Artdatabanken

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.