Igelkotten -en del av vår natur

Igelkotten -en del av vår natur

Igelkotten är en av våra mest älskade djur och en del av vår natur. Men dess situation i Sverige är allt annat än trygg. Igelkotten är en av Sveriges mest älskade djur, men tyvärr är dess situation i landet långt ifrån optimal. Med en ökande urbanisering och förändrade landskapsstrukturer har igelkottens livsmiljöer minskat drastiskt. Vilket har resulterat i en minskning av deras population.

Rädda igelkotten
Igelkott ute på kvällsvandring i jagt på något ätbart © Foto Roger Vikström / Rvbild

Igelkottens hot och rödlistning

För att säkra framtiden för igelkotten i våra naturområden är det av yttersta vikt att förstå de hot som den står inför och varför den har hamnat på rödlistan Det innebär att dess population har minskat kraftigt och att det är stor risk att den utrotas om inga åtgärder vidtas.

Förlust av livsmiljöer

Ett av de största hoten mot igelkotten är förlusten av dess livsmiljöer. Främst på grund av urbaniseringen och förändringar i jordbrukslandskapet. Igelkotten är beroende av mångfaldiga och strukturrika miljöer för att kunna hitta föda och bygga sina bon. När dessa miljöer försvinner minskar också igelkottens möjligheter att överleva. Andra hot mot igelkotten inkluderar trafikolyckor, predation av rovdjur och brist på lämpliga övervintringsplatser.

Igelkotten är ett nattaktivt djur som rör sig långa sträckor i vår natur för att hitta föda. Det innebär att den ofta korsar vägar och riskerar att bli påkörd av bilar. Dessutom är igelkotten ett byte för rovdjur som räv och mård. Under vintern går igelkotten i ide och behöver en skyddad plats att övervintra på, vilket kan vara svårt att hitta i en alltmer exploaterad miljö.

Vad kan du göra för igelkotten?

Som markägare eller trädgårdsentusiast har du möjlighet att göra en stor skillnad för igelkotten, genom att skapa en bra naturlig miljö på din tomt. Här är några tips på hur du kan underlätta igelkottens existens och främja dess välbefinnande: Skapa igelkottsvänliga områden. Låt delar av din trädgård vara vildvuxen för att ge igelkotten gott om gömställen..

Undvik att använda bekämpningsmedel och kemiska gödselmedel de är skadliga för igelkotten. Bygg gärna en boplats för den. Placera ut enkla bon av löv, kvistar och grenar på din tomt för att ge igelkotten en skyddad plats att bo på. Du kan också köpa färdiga igelkottsbon eller bygga ett eget av trä eller sten.

2024-05-08 Igelkotten är rödlistad. Ändrade förhållanden i vår natur samt bilar, gifter gör det svårt för den. Foto: Roger Vikström / Rvbild

Underlätta för igelkotten. Se till att den kan ta sig mellan olika delar av din trädgård, genom att skapa gångvägar av stenar eller plankor. Undvik att stänga in igelkotten genom att bygga staket eller murar som hindrar dess rörelse. Mata igelkotten. Om du vill kan du sätta ut mat och vatten åt igelkotten på din tomt, till exempel kattmat, kokt ägg eller insekter.

Igelkotten en del av vår natur

Se till att maten är tillgänglig på natten när igelkotten är aktiv. Genom göra dessa enkla åtgärder bidar du till att bevara igelkotten i Sverige. Med enkla medel skapar du därmed en mer mångfaldig och hälsosam trädgårdsmiljö. Igelkotten är inte bara ett charmigt och roligt djur att ha på sin tomt, den spelar också en viktig roll i ekosystemet. Den håller ner populationen av skadedjur som sniglar och insekter.

Så varför inte göra plats för igelkotten i din trädgård och njuta av dess närvaro och nytta? Genom att agera nu kan vi säkerställa att kommande generationer också får möjligheten att se och uppskatta dessa charmiga djur i vår natur.

Bygg ett igelkotts hus till din trädgård.

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.