Manipulerade bilder blir allt vanligare, inte bara i sociala medier. Vi lever i en tid där det är enkelt att redigera och förvränga bilder, för att skapa en falsk verklighet. Det blir problem för den som betraktar bilden.
Det är viktigt att vara medveten om riskerna med fejkade bilder, var mer kritisk till innehållet.
Sant eller falskt
I dagens digitala tidsålder är det enkelt att ändra innehållet i mediet för att sen sprida dem på sociala plattformar. Manipulation kan ha en stor påverkan på hur vi uppfattar olika händelser och personer. Det är därför viktigt att vara medveten om risken att bli lurad.
Manipulerade bilder i media
Den nyligen publicerade bilden på prinsessan Kate visade sig vara falsk, Reuters och AP tog bort bilden från sitt arkiv då de misstänkte att den var fejk. Vilket senare visade sig stämma då prinsessan Kate erkände att bilden hade manipulerats. Det finns naturfotografer som fuskat till och med vunnit med media som ändrats. Sorgligt men sant.
Stå upp för sanningen
I en värld där Ai blir allt vanligare är det viktigt att vara medveten om riskerna. Genom att samarbeta för att bekämpa denna oärliga praxis kan vi skydda oss själva och andra från att bli lurade av falska eller konstgjorda bilder. Vi måste försvara sanningen och integriteten i vår bransch och arbeta tillsammans för att främja äkta och pålitliga bilder som norm.
Sant eller? skilj mellan äkta och ändrade bilder och bidra till att stoppa spridningen av desinformation och falska nyheter.
Så gör du
- Kontrollera symmetrier och proportioner: Om en bild innehåller objekt eller personer som ser onormalt ut i förhållande till varandra,
- Jämför med andra källor: Om du misstänker att en bild är felaktig, försök att hitta andra källor som visar samma händelse eller objekt.
- Analysera ljus och skuggor: Ljus och skuggor spelar en viktig roll i en bild och kan avslöja om den är ändrad. Om ljus och skuggor inte stämmer överens i en bild
Extern länk: Läs mer
Lämna ett svar