Kategori: Blogg

  • Jorden vi alla går och står på

    Jorden vi alla går och står på

    Du, jag, dem, de vi alla är här, vi står och går fysiskt på Jorden. Men äger vi den? Det finns en drös av tänkvärda citat och visdomsord från olika ursprungsbefolkningar inte minst från indianer. Inte förrän det sista trädet huggits ner.Inte förrän den sista floden blivit förgiftad.Inte förrän den sista fisken har fångats.Inte förrän […]

  • Tar ställning för miljön.

    Tar ställning för miljön.

    Idag gjorde jag något som jag inte gjort förut, jag tog ställning för miljön! Jag sa upp min prenumeration på den enda tidning som jag prenumererar på. Varför gjorde jag det? Jo för att jag tog ställning för miljön. Jag tycker inte längre att det är försvarbart att resa till andra sidan jorden, för ett…

  • Ett stycke svensk natur

    Ett stycke svensk natur

    Den svenska naturen är viktig för oss, den ger oss en känsla av frihet, självständighet och avkoppling. Det ger alla en möjlighet till rekreation och motion. Det är aldrig långt till ett stycke svensk natur, många har en liten favoritplats som vi gärna återkommer till. Samtliga påverkas av naturen på ett eller anat sätt. Vårens…

  • Rädda våra pollinatörer

    Rädda våra pollinatörer

    Vildbin, fjärilar och andra viktiga pollinatörer måste räddas. Utan dem blir det vare sig grönsaker eller frukt. Att öka medvetenheten om vikten av ängsmarker och den biologiska mångfalden är också viktigt för att uppmuntra allmänheten att bidra till bevarandet av dessa livsmiljöer. Dessutom vem gillar inte blommande sommarängar eller varför inte massor med blommande vägrenar.…

  • Jakten på den perfekta bilden.

    Jakten på den perfekta bilden.

    Är det verkligen värt det, jakten på den perfekta bilden! Jakten på bilden har stora negativa konsekvenser för vår miljö. Är det verkligen nödvändigt att åka till andra sidan jorden i sin jakt på den ultimata bilden. Allt fler researrangörer med kända naturfotografer lockar med den perfekta resan, många av dem har en sk ”extra…

  • Fotografer slarvar med sin webb.

    Fotografer slarvar med sin webb.

    Fotografer slarvar med sin webb, okunskapen är dessvärre mycket stor. Snabbheten på sidan är avgörande för om man stannar kvar på sidan eller klickar sig vidare till nästa sida. Dessutom är ”page speed” en rankingfaktor som sökmotorer som Google och andra sökmotorer använder sig av när de rankar sajter i sökresultatet. Långsamma sidor förlorar, de…

  • Att underlätta för pollinatörerna

    Att underlätta för pollinatörerna

    Att underlätta för pollinatörerna är en viktig åtgärd för att stödja deras överlevnad och främja pollineringen av växter och grödor. Vårens återkomst Som fotograf är vårens återkomst helt underbar, speciellt om man gillar att fotografera djur och natur. I min trädgård växer det många vårblommor. De första vårblommorna är mycket viktiga för humlorna det är…

  • Brusiga oskarpa bilder

    Brusiga oskarpa bilder

    Att fotografera i svåra förhållanden är inte alltid så lätt. Bilderna blir lätt brusiga eller oskarpa. Speciellt under den mörka perioden när ljuset inte räcker till, det är mer regel än undantag att bilderna innehåller mycket mer brus. På grund av det dåliga ljuset försöker man automatiskt att kompensera bristen på ljus med ett högre…

  • Skäggmes

    Skäggmes

    Skäggmesen trivs i vassen Skäggmes Skäggmesen trivs i vassen, det är en relativt ny art i Sverige. Den första observationen av skäggmesar gjordes på 1960-talet, den blev senare ganska vanlig vid sjön Tåkern, som ligger nära Vadstena i Östergötland. Sedan dess så har den spridit sig över stora delar av södra och mellersta Sverige. Sedan…

  • Svanrasten vid Tysslinge

    Svanrasten vid Tysslinge

    Vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro i Närke ligger Tysslinge, här rastar årligen 1000-tals sångsvanar varje år. Även känd som svanrasten vid Tysslinge. I slutet på februari till början av mars månad kan du uppleva vårens ankomst när sångsvanen landar på sjöns strandängar. Sjön ligger bra till för sångsvanen för sin färd norrut, här rastar…

  • Färnebofjärdens nationalpark

    Färnebofjärdens nationalpark

    I september 1998 invigdes Färnebofjärdens nationalpark av kung Carl Gustaf.  Sedan dess har antalet besökare stadigt ökat. Här ligger ”Limes Norrlandicus”, den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten…

  • Strömstare -fossekall

    Strömstare -fossekall

    Strömstare-fossekall på norska är en fågel i familjen strömstarar. Liksom övriga medlemmar av familjen påträffas den vid rinnande vatten i anslutning till forsar och fall. Strömstare förekommer i stora delar av Europa, där den är den tättingen som både kan simma och dyka, men förekommer även i bergstrakter i västra och centrala Asien. Mästare i…

error: Content is protected !!