Kategori: Blogg

  • Svanrasten vid Tysslinge

    Svanrasten vid Tysslinge

    Vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro i Närke ligger Tysslinge, här rastar årligen 1000-tals sångsvanar varje år. Även känd som svanrasten vid Tysslinge. I slutet på februari till början av mars månad kan du uppleva vårens ankomst när sångsvanen landar på sjöns strandängar. Sjön ligger bra till för sångsvanen för sin färd norrut, här rastar […]

  • Färnebofjärdens nationalpark

    Färnebofjärdens nationalpark

    I september 1998 invigdes Färnebofjärdens nationalpark av kung Carl Gustaf.  Sedan dess har antalet besökare stadigt ökat. Här ligger ”Limes Norrlandicus”, den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten…

  • Strömstare -fossekall

    Strömstare -fossekall

    Strömstare-fossekall på norska är en fågel i familjen strömstarar. Liksom övriga medlemmar av familjen påträffas den vid rinnande vatten i anslutning till forsar och fall. Strömstare förekommer i stora delar av Europa, där den är den tättingen som både kan simma och dyka, men förekommer även i bergstrakter i västra och centrala Asien. Mästare i…

  • Nikon Z9 ftp problem med Iphone

    Nikon Z9 ftp problem med Iphone

    I och med IOS 16.3.1 verkar det att fungera igen Det finns inte något som är mer irriterande än när tekniken inte fungerar. Den här gången är med Nikon Z9, ftp problem med Iphone går ej att koppla ihop med kameran.. -Som nyhetsfotograf har jag råkat ut för det mesta! Ofta har man fått lösa…

  • Bästa inställningarna för Nikon Z9

    Bästa inställningarna för Nikon Z9

    Benke erbjuder nu en kurs, på hur du ställer in kameran. Bästa inställningarna för Nikon Z9 Om du är intresserad att lära dig att ställa in Nikon Z9 så den passar ditt sätt att fotografera samt en del tips o trix. Kan säga av egen erfarenhet att det kommer spara dig många timmar. Maila till Benke…

  • Sparvuggla vår minsta uggla

    Sparvuggla vår minsta uggla

    En modig och glupsk liten rovfågel Sparvuggla vår minsta uggla, den är endast lite större än en domherre. Sparvugglans huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Buken är vitaktig och brunrandig. Ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna…

  • De Grå hägrarna vid Råstasjön

    De Grå hägrarna vid Råstasjön

    Efter många års kamp mellan naturvänner och kommunen är Råstasjön i Solna numera ett naturreservat. Många anser att reservatet är alldeles för litet. Står du vid ena sidan av sjön ser man Arenastaden torna upp sig på andra sidan sjön. Jag kan inte påstå att det är vackert, men det är en en oas nära…

  • Koltrastens akrobatiska uppvisning

    Koltrastens akrobatiska uppvisning

    Det är årets sjunde dag, och det är en sån där dag när dagen inte riktigt orkar gry. Det är -3 °C, snön dalar sakta ner mot marken. Rent utsagt ett riktigt skitväder. Ungefär varannan dag går jag den korta promenaden till matningen för att fylla på mer mat till fåglarna. Det jag inte vet? idag…

  • Ami Vitale Vital impact

    Ami Vitale Vital impact

    Ami Vitale is the founder and Executive Director of Vital Impacts, a nonprofit whose mission is to support grassroots organizations that protect people, wildlife, and habitats as well as to support and mentor the next generation of environmental storytellers. Ami is an award-winning National Geographic photographer, filmmaker, writer, and speaker, as well as an ambassador for…

  • Test av supertunna handskar

    Test av supertunna handskar

    Nu är det dags för test av ett par supertunna handskar, med batteridrift för uppvärmning av händerna. Handskarna kommer från Buckens ett svenskt företag. Till skillnad från de tidigare testade handskarna så är dessa väldigt tunna. Första testen var utomhus minus 4 grader. Stillasittandes vid en fågelmatning med en kamera i händerna, då brukar det vanligtvis bli kallt…

  • Så skyddar du händerna vid kyla

    Så skyddar du händerna vid kyla

    Händerna tillhör de mest utsatta kroppsdelarna vid kyla. Hur skyddar du dem bäst när det är kallt? Redan vid temperaturer under +5 ° blir det kallt att hålla i kameran. Kylig väder samt kalla vindar, mer krävs det inte för att fingrarna förlorar känseln. Tänk också på att kylan i kombination med en kall kamera…

  • Fotomässan 2022 är en flopp

    Fotomässan 2022 är en flopp

    Fotomässan 2022 är en flopp. När jag kom fram till trappan vid B-hallen stannade jag till av förvåning, var är alla utställare? Det var förvisso ett par år sedan jag var på fotomässan. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara så få utställare. Även besökarantalet vill jag säga var väldigt lågt,…

error: Content is protected !!