Kategori: Blogg
-
Ägretthägerns Intåg i Sverige
Ägretthägern, med sina eleganta vita fjädrar och långa ben, har den blivit en vanlig syn vid Hjälstavikens naturreservat. Denna magnifika fågel påminner om gråhägern men är något mindre och betydligt vitare. Under de senaste decennierna har ägretthägern gjort ett imponerande intåg i Sverige, både som häckfågel och rastande art under sin flytt söderut. Ägretthägerns intåg…
-
Kraftfullare med svartvita bilder
Naturfotografering i Svartvitt fångar naturens råa skönhet och magi. Genom att omvandla färgrika landskap och djur till svartvita bilder, kan man skapa något kraftfullare och mer emotionellt laddat. I denna text visar jag fyra utvalda bilder, där var och en berättar sin egen historia om naturens skönhet och vilda invånare. Myskoxen – Vildmarkens Gigant Den…
-
Sparvugglan – modig och glupsk
Sparvugglan – modig och glupsk, är en av naturens mest fascinerande rovfåglar och en riktig överlevare. Trots att den knappt är större än en domherre, utmärker sig denna lilla uggla genom sin imponerande styrka och sitt orädda beteende. Sparvugglan har en otrolig förmåga att inte bara jaga utan också att planera för framtiden, vilket gör…
-
Skrattmåsar vid Råstasjön
Skrattmåsar vid Råstasjön, där finns en stor kolloni av skrattmåsar, ljudet är stundtals öronbedövande. Skrattmåsarna är något av en lokal attraktion, och de fåglar som faktiskt kan få en att skratta—inte minst på grund av deras namn. Naturens egna komiker När du sitter vid sjön med kameran i högsta hugg, så är det nästan oundvikligt…
-
Igelkotten -en del av vår natur
igelkotten – ett naturligt inslag i vår omgivning, är en av våra mest älskade djur, och dess närvaro i vår miljö är både charmerande och viktig. Men trots sin popularitet är igelkottens framtid osäker. Den ökande urbaniseringen och förändrade landskapsstrukturer har skapat allvarliga hot mot deras överlevnad, och det är dags att vi agerar för…
-
Guide Fotografera lunnefågel
Lunnefågeln, med sitt vetenskapliga namn Fratercula arctica, är en av de mest ikoniska fågelarterna i Nordatlanten. Att fotografera lunnefågel på Runde, en av Norges mest kända fågelöar, är en upplevelse som varje naturfotograf bör uppleva. Med sina färgglada näbbar och uttrycksfulla ögon har lunnefågeln blivit en favorit bland fågelfotografer världen över. Dessutom är den en…
-
Tystnad och skönhet
När stadens stress och det ständiga brummandet från motorvägarna blir överväldigande, kan tystnaden och skönheten erbjuda en efterlängtad oas. På Bohusläns västkust finns en plats där du kan lämna stadens hektiska tempo bakom dig och uppleva en stillhet som är svår att hitta någon annanstans. Här kan du njuta av naturens prakt och finna ro…
-
Fotografering av ekorrar
Fotografering av Ekorrar: En Guide för Naturfotografer Ekorrar är fascinerande och charmiga varelser som ofta lockar naturfotografers uppmärksamhet. Att fånga deras snabba rörelser och uttrycksfulla ansikten kan vara en utmaning, men med rätt teknik och tålamod kan du skapa fantastiska bilder av ekorrar. I den här artikeln delar jag med mig av tips och tricks…
-
Rädda Fjällräven
Rädda Fjällräven: Ett Gränsöverskridande Projekt för Nordkalottens Vilda Ikon Fjällräven, en av Nordkalottens mest ikoniska arter, är hotad. Men ett nytt treårigt projekt som omfattar Norge, Sverige och Finland syftar till att rädda fjällräven. Med stöd från EU:s Interreg Aurora-program och samarbetspartners från flera länder, hoppas man nu kunna säkra fjällrävens framtid i de nordliga fjällen.…
-
Guide till Perfekta Färger
Guide till perfekta färger: Från kamera till skrivare Att få hela kedjan från kamera till skrivare att stämma överens kräver precision och kunskap. Här är en guide till perfekta färger för att säkerställa att dina utskrifter exakt återger de färger och toner som du ser på din skärm. Kalibrering är avgörande för att uppnå bra…
-
Tornseglare / Tornsvala
Tornseglare / Tornsvala: En fågel full av överraskningar Inledningsvis är det viktigt att notera att Tornseglare / Tornsvala, trots sitt namn, faktiskt inte tillhör svalfamiljen utan seglarfamiljen. Dessa fåglar tillbringar större delen av sitt liv i luften, där de i princip gör allt – sover, parar sig och äter. Deras fötters unika utformning gör att…
-
Humlor Bin och fjärilar
I Sverige och i världen minskar antalet bin, humloroch fjärilar kraftigt, och detta är ett stort hot mot vår miljö. Av Sveriges runt 280 vilda biarter är 97 rödlistade, och där ingår ungefär en fjärdedel av våra humlor. . Pollinatörerna är avgörande för vår miljö och livsmedelsproduktion. Vi riskerar att förlora en viktig gratis ekosystemtjänst…