Fjällräv

Jag har haft förmånen att möta en nyfiken fjällräv på fjället och att se dess valpar leka med varandra. Tyvärr är det ingen självklarhet att se dessa otroligt fina djur i den Svenska fjällvärden. Det kan bara beskrivas som en helt otrolig känsla att ha fått se dessa nyfikna krabater springa omkring i vår fjällvärd. Och framför allt att det finns människor och organisationer som bryr sig om att de ska bevaras, skyddas, för framtiden i vår Svenska fauna.

I början av 1900-talet var fjällvärldens rävar en vanlig syn i Skandinavien.1928 var stammen kraftigt decimerad på grund av jakt och den blev fridlyst. Trots fridlysningen har rävarna fortfarande inte återhämtat sig. Således var de i början av 1970-talet nästan utrotade, och är det fortfarande.

Fjällräven idag

Status för dem idag är att de fortfarande är utrotningshotade, bland de större hoten är utbredningen av rödrävar samt att lämmelåren varit alltför dåliga. Antalet vilda fjällrävar i Sverige och Norge beräknas vara ca 350 individer men antalet kan variera kraftigt beroende på tillgången av föda.

Men tack vare åtgärder från både norskt och svenskt håll så verkar det som att fjällrävarna sakta men säkert ökar i antal. Men hjälp av stödutfodring och skyddsjakt av rödrävar har antalet fjällrävar sakta ökat. Men det går väldigt långsamt.

Mer om fjällräven

Källhänvisning

Naturvårdverket

Felles Fjellrev är ett bevarandeprojekt i samarbete med länsstyrelserna i Jämtlands och Västerbottens län, samt Sør- och Nord Trøndelags och Nordlands fylken, Norsk institutt for naturforskning (NINA), norska Miljødirektoratet och Världsnaturfonden, WWF.