Fjällräv

Jag har haft förmånen att möta en nyfiken fjällräv på fjället och att se dess valpar leka med varandra. Det hör inte till vanligheterna att se dessa otroligt fina djur i den Svenska eller Norska fjällen. Men om man nu har turen till att få se fjällrävar i sitt rätta element, se då till att visa hänsyn.

Mycket tacksam till alla människor och organisationer som bryr sig om fjällrävarna, att de ska bevaras, skyddas, för framtiden i vår fauna. Det är en otrolig känsla att sett dessa nyfikna krabater springa omkring i vår fjällvärd.

I början av 1900-talet var fjällrävarna en ganska vanlig syn i Skandinavien. 1928 var stammen så kraftigt decimerad, på grund av jakt att den blev fridlyst. Trots fridlysningen har fjällräven fortfarande inte återhämtat sig. Således var de i början av 1970-talet nästan utrotade, och är det fortfarande.

Fjällräven idag

Status för fjällräven idag är att de fortfarande är utrotningshotade, bland de större hoten är utbredningen av rödrävar. Klimatet i fjällvärden blir allt varmare. Då fjällräven är hälften så stor så har den inte mycket att sätta emot. Konkurrensen om mat, samt att rödräv faktiskt dödar fjällräven är en bidragande orsak till att den har svårt att öka i antal.

Tack vare åtgärder från både norskt och svenskt håll, Naturvårdsverket och Miljødirektoratet, så verkar det som att fjällrävarna sakta men säkert ökar i antal. Med hjälp av stödutfodring och skyddsjakt av rödrävar har antalet fjällräv sakta men säkert ökat. Idag finns det ca 350 vuxna fjällrävar i Norden.

Mer om fjällräven

Läs även om Myskoxen

Källhänvisning

Naturvårdverket

Felles Fjellrev är ett bevarandeprojekt i samarbete med länsstyrelserna i Jämtlands och Västerbottens län, samt Sør- och Nord Trøndelags och Nordlands fylken, Norsk institutt for naturforskning (NINA), norska Miljødirektoratet och Världsnaturfonden, WWF.