Ormar i Sverige

huggorm

Ormar i sverige

Ända sedan barnsben har jag varit fascinerad av ormar i den Svenska naturen även grodor. Reptiler som huggormar, snokar till och med den oansenliga kopparormen, som faktiskt är en ödla. Som ung slukade jag böcker med fakta om ormar, speciellt svenska. Även amfibier som grodor, paddor och salamandrar, de är för många äckliga slemmiga och väcker obehag. Det finns tre arter i den svenska naturen, huggorm, snok samt hasselsnok.

Bilder på Svenska ormar

Så ser du skillnaden på huggorm eller snok

Pupiller:

  • Snok: Rund pupill
  • Huggorm: Vertikal pupill (liknande katt)

Färg och mönster:

  • Snok: Varierar, ofta grå eller brun med svarta fläckar, kan ha en gul/vit markering bakom huvudet.
  • Hasselsnok: Ljusare brun eller grå med två mörka ränder längs ryggen.
  • Huggorm: Varierar, ofta brun till svart med sicksackmönster på ryggen. Båda arter kan vara nästan helt svarta.

Andra kännetecken:

  • Snok: Lång och slank kropp, förflyttar sig smidigt.
  • Hasselsnok: Blir normalt 60-70 cm lång, max 80 cm.
  • Huggorm: Tjockare kropp, mer zickzack-liknande rörelse.

Habitat:

  • Snok: Trivs nära vatten, i skogsgläntor och på ängar.
  • Hasselsnok: Föredrar torrare områden, gärna med sten och buskar.
  • Huggorm: Vanlig i skogslandskap, på ängar och steniga områden.

Kom ihåg:

  • Samtliga arter är fridlysta i Sverige.
  • Hasselsnoken är betydligt mer ovanlig än snoken.
  • Om du är osäker på vilken orm du ser, lämna den ifred.

Sverige har en rik biologisk mångfald, och ormar är en viktig del av detta ekosystem. Det finns flera inhemska arter i Sverige, huggorm, snok, hasselsnok. Ormar är växelvarma djur, som inte producerar sin egen kroppsvärme. De kan höja sin kroppstemperatur genom att uppsöka varma områden i sin omgivning södersluttningar varma stenpartier redan i April. De är rovdjur och livnär sig på små djur, såsom gnagare, fåglar och insekter.

Svenska ormar är fridlysta.

Första reaktionen många får när man träffar på en orm, reptil, på sin tomt eller i naturen är att man helt enkelt slår ihjäl den. Rädslan tar överhanden och man vill skydda sin omgivning.  Många känner sig helt enkelt skräckslagna en del blir även paralyserade av ormars närvaro. 

Alla ormar är en viktig del av Sveriges biologiska mångfald och spelar en viktig roll i ekosystemet. De hjälper till att kontrollera populationen av smådjur, vilket i sin tur påverkar hela ekosystemet. Det är därför viktigt att bevara och skydda dessa varelser för att säkerställa deras överlevnad i framtiden.

Samtliga svenska grodor, kräldjur är fridlysta.  Enligt miljöbalken är det förbjudet att inom landet döda, skada, fånga eller på annat sätt insamla vilt levande exemplar av alla svenska ormarter.

 Släpp ut ormen långt hemifrån, gärna flera kilometer bort

Stick.se

Orm på tomten

Så gör du för att undvika att ormar trivs på din tomt, det finns en del saker att tänka på. Se till att hålla gräset kort speciellt vid husgrunden,täta sprickor samt se till att ventilerna är hela. Undvik stenpartier. Upptäcker du ändå en orm på tomten så får den flyttas. Vet du inte hur du skall gå tillväga, kontakta din kommun de kan hjälpa dig med hur du ska gå till väga. Klarar du av det på egen hand se till att skydda dig. Använd skyddsutrustning med grova handskar, höga gummistövlar. Hur man du med fördel använder två plastkrattor för att få ner ormen i en hink. Det finns även speciella gripverktyg för att hantera ormar att köpa. Lyft inte ormen i svansen eller hantera den med dina händer, det är förenat med fara.

Om du själv eller en familjemedlem blir biten av en orm:

Att bli biten av en huggorm kan leda till väldigt olika reaktioner. Knappt hälften av de som har blivit huggormsbitna får inte några symtom, vilket beror på att inget gift har sprutats in. Den som har blivit huggormsbiten ska genast åka till sjukhus för observation. Du ska inte åka ensam även om du är opåverkad, utan be om hjälp med att ta dig dit (“Huggormsbett – 1177”)

  1. Håll Den Bitne Lugn och Still: Precis som med hundar, försök att hålla den bitne personen så stilla som möjligt för att minimera spridningen av giftet.
  2. Kontrollera Bettområdet: Se efter bettets plats och tvätta försiktigt området med vatten. Försök att hålla bettet under hjärtats nivå för att sakta ner spridningen av giftet.
  3. Undvik Att Klämma eller Skära: Försök inte att suga ut giftet eller göra snitt runt bettet. Det kan göra mer skada än nytta.
  4. Sök Medicinsk Hjälp Omedelbart: Ring 112 och få medicinsk hjälp så snabbt som möjligt. Informera dem om att det är ett ormbett.
  5. Transportera Försiktigt: Om möjligt, flytta personen till en plats där de kan få medicinsk hjälp, men undvik onödig rörelse.
  6. Notera Symptom: Var uppmärksam på symptom som svullnad, smärta, illamående, andningssvårigheter eller medvetslöshet.
  7. Ge Ingen Mat eller Dryck: Undvik att ge den bitne personen mat eller dryck innan medicinsk hjälp anländer.

När en hund blir biten av en orm är det viktigt att agera snabbt och lugnt.

Här är några råd för att hantera situationen:

  1. Håll Hunden Lugn och Still: Begränsa hundens rörelse så mycket som möjligt. Ökad aktivitet kan sprida giftet snabbare i kroppen.
  2. Kontrollera Bettområdet: Försök att identifiera var bettet har skett. Vanligtvis blir hunden biten på benen, nosen eller ansiktet. Om möjligt, tvätta området med rent vatten för att avlägsna eventuell yttre kontaminering.
  3. Undvik Att Klämma eller Skära: Försök inte att suga ut giftet, klämma området eller göra några snitt. Detta kan orsaka ytterligare skada och sprida giftet mer.
  4. Kontakta Veterinär Omedelbart: Ring din veterinär så snart som möjligt för att informera dem om situationen. Om du har långt till veterinären, fråga om råd på telefon för att få veta hur du bäst ska förbereda dig inför resan.
  5. Transportera Hunden Försiktigt: Om möjligt, bär hunden till bilen för att minska dess rörelse. Håll hunden så lugn och stilla som möjligt under transporten.
  6. Lägg Märke Till Symptom: Notera om hunden visar tecken på svullnad, smärta, dregling, skakningar eller andningssvårigheter. Dessa kan vara tecken på att giftet sprids.
  7. Ge Ingen Mat eller Vatten: Ge inte hunden mat eller vatten innan du har rådgjort med veterinären. Det kan förvärra situationen om hunden kräver akut medicinsk behandling.
  8. Förbered För Behandling: Veterinären kan behöva ge hunden motgift, smärtstillande eller annan medicinsk behandling. Var förberedd på att stanna hos veterinären tills hunden är stabil.

Läs mer om hur du hanterar huggorm

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.