Småfåglar i din närhet

Småfåglar i din närhet,flugsnappare
Flugsnappare©Foto: Roger Vikström

Svenska småfåglar

Småfåglar, en vardaglig, icke vetenskaplig benämning på småfågel, som ofta finns i människans närhet. Bland de mest kända småfåglarna i Sverige är givetvis vår nationalfågel koltrasten. Under våren och ljusa sommarkvällar sjunger den så vackert, ofta från en högt belägen plats. På senare år toppar talgoxen som den mest vanliga fågeln, även koltrasten ligger högt upp på listan på de fåglar som besöker våra fågelbord. Den fågel som är mest vanlig i min trädgård är blåmesen som dessutom häckar i en fågelholk som jag satt upp. Därefter kommer talgoxen.

Talgoxen

För ett par år sedan så hade vi också en talgoxe som var väldigt sällskaplig. Inte nog att den åt ur vår hand när den tiggde mat. Den ville ha ost med den fick inte vara torr, det skulle inte vara en kant eller ha legat framme för länge. Talgoxen var kräsen. Var vi inte ute så flaxade den utanför fönstret om vi mot all förmodan inte skulle se den så knackade den på fönstret. Det spelade ingen roll var i huset vi befann oss. Sen satt den o väntade när vi kom till uteplatsen där den satt o väntade. Måste erkänna att det uppträdde väldigt intelligent. Samt att ha Småfåglar i sin närhet på sin tomt.

Gråsparven

På senare år så har även gråsparven minskat i antal. Som så många andra fåglar, djur samt insekter så drabbas de när vi människor ställer till det. Med minskade jordbruks arealer öppna landskap även mindre grönområden gör att gråsparven minskar i antal

Rödhake

En liten späd fågel med röd-orange bröst, den kan bli upp till 17 år gammal. Medellivslängden är betydligt kortare ca 1 år. Det är en ettrig liten fågel som försvarar sitt revir med näbbar o klor. Den trivs i skogen parker samt trädgård

Sveriges fåglar, hur många känner du igen

Kan du skilja på en gråsparv och en pilfink eller en blåmes och talgoxe? Hur många arter kan du skilja på? Om du är ute på en promenad ser du fåglarna? Högst upp på sidan finns det ett urval av Småfåglar i din närhet, se om du kan namnge dem utan att titta på texten under bilden.

30 vanligaste fåglarna quiz

Prenumerera på min blogg: