Svenska sjöfåglar

En av de vanligaste sjöfåglarna i våra Svenska vatten är förmodligen gräsanden. Andra sjöfåglar som de flesta hört men endast sett på håll är definitivt storlommen. Lommens ödesmättade läte hörs vid ensliga sjöar på långt håll och har verkligen ett magiskt läte. Bild på lommen kan du se nedan.

Svenska sjöfåglar, simmande Storlom
Storlom © Photo: Roger Vikstrom

Vad betyder ordet sjöfågel? Bland annat är det en jägarterm för fågel som under jakttid finns på eller vid havet. Men den kan lika gärna vara vid en sjö. Vidare kan du nedan se bilder på olika sjöfåglar som finns i den Svenska naturen. En del av sjöfåglarna finns inte längre kvar på Sveriges kust då de blivit utrotade. Vet du vilken eller vilka fåglar det gäller?

Bilder på Svenska sjöfåglar

Östersjöns största fågelberg

Ligger strax utanför Gotlands kust och är ett av världens äldsta naturskyddsområden. Tyvärr så är Östersjön också ett av världens mest förorenade hav. Trots detta trivs sjöfåglarna vid de branta klipporna på ön. Trängseln är stor under häckningssäsongen, för fågelintresserade är det nästan ett måste att besöka platsen. Och för fotointresserade är det en mycket bra plats att få bilder på Svenska sjöfåglar.

20150624 Gotland Foto: ROGER VIKSTRÖM

Sjöfåglar i svenska vatten

Lunnefågeln är en för detta Svensk färggrann sjöfågel som dessvärre inte längre häckar vid den Svenska kusten, den sista kända häckningen var 1970. Minken gick hårt åt på Lunnefågeln samt även äggplockning. Årligen ses lunnefågeln längst den Svenska västkusten, främst under vintern då den flyttar. Lunnefågeln övervintrar på öppet vatten där den är mycket sårbar för miljöutsläpp som tex olja.

1967 skedde en stor naturkatastrof utanför Cornwalls kust. En stor katastrof över 15 000 sjöfåglar dog. Troligen så dog 85% av beståndet av lunnefågel i Frankrike.

Fartyget var Torrey Canyon, en av den första generationen av supertankers, och det närmade sig slutet på en resa från Kuwait till ett raffinaderi vid Milford Haven i Wales. Det BP-chartrade fartyget strandade på en klippa mellan Isles of Scilly och Land’s End i Cornwall.

The Guardian

Fågelön Runde med häckande Lunne fågel, en sjöfågel som tidigare häckade i Sverige

I grannlandet Norge i närheten av Ålesund, ligger ön Runde som är en fantastisk plats att se Lunnefåglar på. Att tänka på! Det krävs att man har hyfsad kondition, också en lätt packning då det är en rejäl stigning. Väl framme är det en fantastisk utsikt på platsen där lunnefåglarna befinner sig. Det är verkligen magiskt med alla lunnefåglar. Vidare är det en mycket stor chans att se havsörnar, tretåig mås samt havssulor.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: