Gräsanden är den mest förekommande av de Svenska sjöfåglar i våra vatten. Dess närvaro sträcker sig över många vattenområden, inklusive sjöar, dammar och våtmarker. Vidare är gräsanden känd för sin mångfaldiga och utbredda förekomst. Den är en vanlig syn för dem som utforskar Sveriges natur och vattendrag. Dess anpassningsförmåga till olika livsmiljöer och dess karaktäristiska utseende gör den till en framträdande representant för svenska sjöfåglar.
Storlom
Andra sjöfåglar som många har hört talas om men endast sett på avstånd är definitivt storlommen. Dess ödesmättade karakteristiska läte fångar verkligen ens uppmärksamhet. Det är ett klagande, melankoliskt ljud som för tankarna till avlägsna platser och orörda naturmiljöer.
Sjöfåglar refererar till fåglar som lever och trivs vid hav, sjöar och andra vattendrag. Fåglarna är specialiserade för att leva i och vid vatten det inkluderar arter som änder, måsar, tärnor. De har anpassat sig för att hitta sin föda, häcka och överleva i närheten av vatten. Kort sagt, sjöfågel är en samlingsbeteckning för fåglar som är kopplade till vattenmiljöer.
Bilder på Svenska sjöfåglar
Vissa av de sjöfåglar som du kan se på bilderna nedan finns tyvärr inte kvar vid den svenska kusten, de har dessvärre blivit utrotade. Vet du vilken sjöfågel det gäller? Bilderna nedan, på Svenska sjöfåglar är bara ett axplock av de som finns i våra vatten.
Östersjöns största fågelberg Stora Karlsö
Strax utanför Gotlands kust breder ett av världens äldsta naturskyddsområden, Stora Karlsö, ut sig. Tyvärr präglas detta område av Östersjön, som ett av de mest förorenade haven i världen. Trots detta trivs sjöfåglarna vid de branta klipporna på ön. Under häckningssäsongen blir det en imponerande trängsel av fåglar, och för de som delar ett intresse för fåglar är detta ett måste att besöka.
För fotografer är platsen ett verkligt paradis. De branta klipporna ger en fantastisk bakgrund, och den livliga atmosfären under häckningssäsongen skapar unika möjligheter för fågelintresserade fotografer att fånga ögonblicken i naturen. Trots Östersjöns utmaningar visar detta område att naturen och dess invånare kan trivas och frodas även under påverkan av miljöutmaningar.
Sjöfåglar i svenska vatten
Lunnefågeln är en före detta svensk färggrann sjöfågel som tyvärr inte häckar vid den svenska kusten längre, den sista kända häckningen var 1970. Minken gick hårt åt på Lunnefågeln samt även äggplockning. Årligen ses lunnefågeln längst den svenska västkusten, främst under vintern då den flyttar. Lunnefågeln övervintrar på öppet vatten där den är mycket sårbar för miljöutsläpp som tex olja.
1967 skedde en stor naturkatastrof utanför Cornwalls kust. En stor katastrof över 15 000 sjöfåglar dog. Troligen så dog 85% av beståndet av lunnefågel i Frankrike.
Lunnefågel en sjöfågel som tidigare häckade i Sverige
I grannlandet Norge, inte långt från Ålesund, ligger den förtjusande ön Runde, som utgör en magnifik plats att uppleva Lunnefåglar på. För att förbereda sig för besöket är det viktigt att tänka på några saker. För det första krävs det en hyfsad kondition och en lätt packning, då det krävs en rejäl stigning för att nå fram till de platser där fåglarna befinner sig. Men belöningen när man väl når toppen är helt klart värd ansträngningen. Utsikten över havet och de omgivande klipporna, där lunnefåglarna trivs, är helt enastående och ger en känsla av att befinna sig mitt i naturens hjärta.
Mötet med lunnefåglarna är verkligen magiskt. Deras eleganta och gracila rörelser över havets yta och deras karakteristiska utseende gör varje ögonblick till en minnesvärd upplevelse. Dessutom är det inte bara lunnefåglarna som lockar besökare till Runde. Här finns också en mycket stor chans att få skåda majestätiska havsörnar i sin naturliga miljö, liksom andra fascinerande fåglar som tretåig mås och havssulor. Att få uppleva det rika fågellivet på Runde är en upplevelse som berikar själen och ger en djupare förståelse för den vilda och vackra naturen som omger oss