Ugglor i norden

En liten rackare och ettrig, i storlek med en domherre. Den har fjäderklädda tarser, klorna är mörkbruna samt näbb och iris är gula. Den är en av mina favorit ugglor. Sparvugglan. Lite längre ner på sidan kan du se fler favoritugglor, de som jag lyckats se och fånga med min kamera.

Fakta om ugglor i norden

Ugglor i Norden. Sparvugglan
vår minsta uggla

Sparvuggla

Sparvugglan är vår minsta uggla, endast litet större än en domherre. Sparvugglans huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Buken är vitaktig och brunrandig. Ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula.

Ugglor i Norden. lappuggla

Lappuggla

Lappugglan är nästan i storlek med berguven och har en grå och rikt randig fjäderdräkt. Huvudet är stort, de gula små ögonen stirrar genomträngande från mitten av de smala ansiktsränderna med samma centra. Ansiktets trolskhet förstärks av ett svart “hakskägg” och vita och yviga “ögonbryn”. Stjärten är ganska lång och där finns ett brett och mörkt ändband.

Kattuggla

Kattugglan en äkta nattuggla

Kattugglan är en äkta nattuggla med tio gånger bättre hörsel än människan. Den extrema hörseln delar den med många andra ugglor. Du kan hjälpa den genom att sätta upp en uggleholk på ett lämpligt ställe i ett träd eller vid en lada. Helst i utkanten av gårdsmiljön. En av de vanligaste ugglorna där jag bor.

Blogginlägg om sparvugglan

Källa:Naturegate