Ugglor i norden

Sparvuggla i snö

Sparvugglan. En liten rackare och ettrig, i storlek med en domherre. Den har fjäderklädda tarser, klorna är mörkbruna samt näbb och iris är gula. Med andra ord, det är en av mina favorit ugglor. Slutligen, lite längre ner på sidan kan du se fler av de nordiska ugglor jag fångat på bild.

Fakta om Ugglor i norden

I och med att ugglorna inte behöver använda synen för att jaga, den kan lokalisera sitt byte genom att höra den. De flesta ugglorna jagar om natten samt i gryning och skymning. Då det helt och fullt litar på hörseln.

Nordiska ugglor, Sparvugglor

Sparvuggla

Fastän sparvugglan endast är något större än domherren så är sparvugglan en väldigt tuff liten uggla, dess huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ytterligare kännetecken är att ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Vidare att buken är vitaktig och brunrandigt, samt ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Slutligen Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula.

Ugglor i norden, lappuggla

Lappuggla

Sist men inte minst lappugglan är nästan i storlek med berguven och har en grå och rikt randig fjäderdräkt. Huvudet är stort, de gula små ögonen stirrar genomträngande från mitten av de smala ansiktsränderna med samma centra. Ansiktets trolskhet förstärks av ett svart “hakskägg” och vita och yviga “ögonbryn”. Stjärten är ganska lång och där finns ett brett och mörkt ändband.

Kattuggla

Kattugglan är en äkta uggla

Kattugglan är en äkta nattuggla med tio gånger bättre hörsel än människan och är en nattrovfågel. Den extrema hörseln delar den med många andra ugglor. Du kan hjälpa den genom att sätta upp en uggleholk på ett lämpligt ställe i ett träd eller vid en lada. Helst i utkanten av gårdsmiljön. En av de vanligaste ugglorna där jag bor.

Med naturen i fokus
Hornuggla, © Foto: Roger Vikström

Hornuggla

Vidare, om jag jämför med alla de andra ugglorna i norden så har jag sett och vet minst om Hornugglan. Speciellt de brandgula intensiva ögonen fascinerar mig.

Hökuggla

Sist men inte minst så har vi Hökugglan en av det första nordiska ugglorna jag fotograferat, efter Lappugglan. Den har en intensiv blick med sina gula ögon. En vacker uggla.

Nordiska ugglor, Hökuggla
Hökuggla vid Össeby kyrkoruin Foto: ROGER VIKSTRÖM

Källa:Naturegate