Sparvugglan den minsta av ugglorna i Sverige. En liten rackare och ettrig, i storlek med en domherre. Den har fjäderklädda tarser, klorna är mörkbruna samt näbb och iris är gula. Med andra ord, det är en av mina favoriter. Slutligen, lite längre ner på sidan kan du se fler av de ugglor i norden som jag fångat på bild.
Fakta om svenska ugglor
Nattrovfågeln behöver inte använda synen för att jaga, den lokaliserar sitt byte genom att höra den. De flesta ugglorna jagar om natten samt tidig gryning och skymning. Då den helt och fullt litar på hörseln. Det är därför ganska svårt att att ta bilder på ugglor i Sverige då många är nattaktiva.

Sparvuggla
Fastän sparvugglan endast är något större än domherren så är sparvugglan en väldigt tuff liten uggla, dess huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ytterligare kännetecken är att ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Vidare att buken är vitaktig och brunrandigt, samt ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Slutligen Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula

Lappugglan
Sist men inte minst lappugglan är nästan i storlek med berguven men väger nästan häften så mycket. Den har en grå och rikt randig fjäderdräkt. Huvudet är stort, de gula små ögonen stirrar genomträngande från mitten av de smala ansiktsränderna med samma centra. Ansiktets trolskhet förstärks av ett svart “hakskägg” och vita och yviga “ögonbryn”. Stjärten är ganska lång och där finns ett brett och mörkt ändband. Den ses ofta i tidig gryning också vid solnedgången. Dess storlek, en av de större ugglorna, gör att man upplever den lite som en buss. Det är den uggla som jag fotograferat mest i den svenska faunan och som jag har flest bilder på, en klar favorit.
Bostadsbrist för lappugglorna
För lappugglorna är det verkligen stor bostadsbrist. Skogsområden som under många år utgjort häckningslokaler för lappuggla har utan hänsyn avverkats av skogsbolagen. Lappugglan bygger nämligen inte egna bon utan är beroende av andra bobyggare som duvhöken, ormvråken samt bivråken. Där kan vi människor vara mycket behjälpliga med att tillverka plattformar som den kan häcka på. Eller ännu bättre sluta att verka så mycket skog
Hornuggla

Om jag jämför med alla de andra ugglorna i norden så har jag sett och vet minst om Hornugglan. De intensivt brandgula ögonen fascinerar mig.
Kattugglan är en äkta uggla

Kattugglan är en äkta nattuggla med tio gånger bättre hörsel än människan och är en nattrovfågel. Den extrema hörseln delar den med många andra ugglor. Då detcär brist på boplatser så kan vi människor hjälpa ugglorna att sätta upp holkar som de kan häcka i. Det finns gott om ritningar på nätet för att tillverka dem.
Du kan hjälpa den genom att sätta upp en uggleholk på ett lämpligt ställe i ett träd eller vid en lada. Helst i utkanten av gårdsmiljön.Det är en av de vanligaste ugglorna där jag bor.
Hökuggla
Sist men inte minst så har vi Hökugglan en av det första svenska ugglorna jag fotograferat, efter Lappugglan. Den har en intensiv blick med sina gula ögon. En vacker nattrovfågel i första hand med den jagar också under dagtid. Den ses ofta sittandes i en trädtopp där den har bra översyn över jakten. När det finns gott om byten så sparar ugglan mat som den lagrar i ett angränsande träd. Den bor i en hålighet och lagrar maten i en annan hålighet

Källa:Naturegate