När dagen inte riktigt gryr, sveriges nationalfågel

Koltrastens akrobatiska uppvisning

Det är årets sjunde dag, och det är en sån där dag när dagen inte riktigt orkar gry. Det är -3 °C, snön dalar sakta ner mot marken. Rent utsagt ett riktigt skitväder. Ungefär varannan dag går jag den korta promenaden till matningen för att fylla på mer mat till fåglarna. Det jag inte vet? idag väntar det en överraskning. Koltrastens akrobatiska uppvisning.

Det är inte speciellt långt ifrån min bostad till fågelmatningen, den ligger vackert i skogen runt i kring matningen finns forntida gravar. Foderautomaterna är välfyllda med skalade solrosfrön, jordnötter samt späck till hackspetten. Dagen till ära tog jag med ett par äpplen till Sveriges nationalfågel koltrasten, då jag vet att den gillar äpplen.

Koltrastens akrobatiska uppvisning,
Koltrast äter på ett äpple © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Fågelmatningen

Det är mer mörkt än ljust som tur är ligger snön som en stor vit reflexskärm och reflekterar det minimala ljus som finns denna dag. Oavsett det bistra vädret så är det ett stort antal koltrastar på plats. De hoppar runt på backen och äter de nötter o fågelfrön som de kan finna. På en nedfallen tallgren har jag satt fast det rödgula äpplet till trastarna. Det är ett tiotal koltrastar som är på plats.

Att få uppleva Koltrastens akrobatiska uppvisning 

Koltrastens akrobatiska uppvisning vid foderautomaten. Sveriges nationalfågel, Koltrasten.
Flygande koltrast utför akrobatik vid matning © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Vid ett flertal tillfällen har jag undrat, varför den största automaten nästan alltid varit tömd på frön och nötter. Idag fick det sin förklaring. Länge har jag trott att nötskrikan varit boven, men ack vad jag hade fel. Vid en tidigare matning hade jag en låda med frön som gick att fylla med 15 kg frön. Det var mer plats för fåglarna att sitta vid den lådan, där satt ofta Sveriges nationalfågel koltrasten och sprätte ut alla frön så de hamnade på backen. De kunde tömma lådan på 15 kg frön på nolltid.

Koltrastarnas trick för att komma åt nötter och frön

Trots att det är en dag där är dagen inte riktigt orkar gry, trots avsaknaden av ljus sätter jag mig vid matningen och iakttar främst trastarna. En del sitter stilla på en gren andra skuttar omkring på marken i jakt på föda. Ofta kan jag bara sitta där och iaktta.

Plötsligt ser jag hur koltrasten kämpar med att komma åt fröna i foderautomaten. Det ser faktiskt helt surrealistiskt ut jag har aldrig sett ngt likande. Den kämpar med att hålla sig svävande framför automaten, samtidigt som den skvätter ut frön på marken. Det är svårt att se om det endast är en individ som gör på det viset.

Koltrastens akrobatiska uppvisning vid foderautomaten. Sveriges nationalfågel, Koltrasten.
Koltrasten kämpar med komma åt fröna vid automaten © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Först sätter den sig ovanför foderautomaten kollar in läget, sen gör den sitt akrobatiska trick för att komma åt fågelmaten. Den kämpar med att hålla sig flygande medans den skvätter ut fröna. Om och om igen gör den så tills tillräckligt med nötter och frön hamnat på marken.

Koltrastarnas trick för att komma åt nötter och frön
Koltrastarnas trick för att komma åt nötter och frön © Foto Roger Vikström/ Rvbild


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

6 svar till ”Koltrastens akrobatiska uppvisning”

 1. Profilbild för Ingrid Edlund
  Ingrid Edlund

  Intressant och roligt om vår nationalfågel, få tillfälle se detta.

  1. Profilbild för Roger Vikström

   Tack. Bilderna och texten är inte i närheten av att få uppleva det. Men ett försök att förmedla den.

 2. Profilbild för Anders Roshage

  Tack! För fågel info. Kul att det finns fler, som är fascinerade av natur o de djuren som är så nära oss

  1. Profilbild för Roger Vikström

   Tack! man behöver inte resa till andra sidan jordklotet det finns vackra djur runt ikring oss

 3. Profilbild för Karin A
  Karin A

  Fina bilder. Koltrastar är fantastiska. De vid vår matning ”snackar” med oss när vi kommer med mat. Skatorna brukar göra kamikazedykningar mot fröautomaten så massor med frön ramlar ner på marken till både dem och koltrastarna. Det ser ut som att koltrasten på de två nedersta bilderna saknar tår på ena foten, trots det är han en duktig akrobat. Eller är det kanske handikappet som gjort honom till en duktig akrobat?

  1. Profilbild för Roger Vikström

   ibland så lurar man sig, vet faktiskt inte hur det är med koltrastens tår det är inget jag reflekterat över.
   Oavsett är det roligt o se fåglarnas olika strategier vid matningen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: