Sveriges nationalfågel

Sveriges nationalfågel, koltrasten
Koltrast hona © Foto:Roger Vikström

Sveriges nationalfågel. Vet du vilken som är vår nationalfågel, om inte så vet du det efter att läst vidare. Den är även den mest utbredda trasten i Europa, redan 1962 blev den utsedd till Sveriges nationalfågel i en omröstning i DN. År 2015 befäste den återigen titeln som Sveriges nationalfågel, följaktligen en mycket populär trast. Så till sist vet du vilken fågel talar vi om.. Kort sagt så kan väl ingen missat den skönsjungande svarta fågeln, med den gula näbben, koltrasten.

Blackbird singing in the dead of night

Take these broken wings and learn to fly

All your life

You were only waiting for this moment to arise

Paul McCartney

Koltrasten nationalfågel i Sverige.

Även Paul McCartney sjöng om koltrasten i sången (Blackbird), den välkända sången från The Beatles dubbelalbum som släpptes 22 November 1968.

Koltrast sjunger mitt i natten Ta dessa brutna vingar och lär dig att flyga Du väntade bara på att detta ögonblick skulle uppstå.

Koltrast hane© Foto:Roger Vikström

Mästare på fågelsång

Redan tidigt på våren så hör man koltrastens vackra sång, den sitter gärna högt placerad i en trädtopp och sjunger. Den hörs vida omkring i den tidiga lugna morgonen.

När jag arbetade som pressfotograf välkomnade den mig ofta, när jag kom hem efter ett långt arbetspass. Tidigt på morgonen sjöng den så vackert utanför mitt hus. Varje morgon jag kom hem sent. Eller tidigt beroende på hur man ser det. Magiskt. Det är inte för inte att koltrasten är nationalfågel i Sverige.

Koltrasthane © Foto:Roger Vikström

Koltrastens utseende

Många förknippar koltrastar med den gula näbben, men det är bara vuxna hannar som har gul näbb och gul ögonring. Honorna och ungfåglarna har gråsvarta näbbar och saknar ögonring. Ett annat sätt att skilja den från staren, som man kan förväxla den med. Koltrasten hoppar fram medans staren går. Den är inte speciellt vacker, den är ganska oansenlig. Det finns många fåglar som slår den i skönhet, men det är inte många som sjunger lika vackert. Det är inte för inte den vart vald som Sveriges nationalfågel.

Ljusare tider

Fortfarande så är de mörkt och kallt, men snart är våren kommen. Då kan vi återigen njuta av den underbara sången, tidigt på morgonen eller sent på kvällen

Lite fakta.

Det är Sveriges nationalfågel och en av de mest utbredda trastarna i europa. Den kan bli över 20 år gammal men medellivslängden är strax över 2år. Den är en av de första att bjuda på sin vackra sång på våren och härmar gärna andra fåglar och ljud.

Andra inlägg:

Last Updated on 2021-09-16 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.