Svenska sjöfåglar, simmande Storlom. Storlommen en tidig morgon

Den majestätiska storlommen

Älskar du att utforska den Svenska naturen? Då måste du bekanta dig med den majestätiska storlommen! Det är en imponerande fågel som är en fröjd att se.

S
2024-04-28 Storlom © Foto Roger Vikström / Rvbild

Storlommen är en sjöfågel, med en imponerande storlek och elegant fjäderdräkt. Dess långa hals och kraftfulla näbb gör den till en magnifik syn när den långsamt simmar runt i vattnet på jakt efter föda.

Ödesmättad sång

Storlommen är känd för sitt distinkta och karakteristiska läte som är svårt att förklara med ord. Det är en blandning av en hög, skarp ton samt en mer dov och mörk ton. När man hör stollommens läte kan man verkligen känna naturens kraft och skönhet. Det är en upplevelse som verkligen är värd att uppleva och som inte lämnar någon oberörd.

Lommen är en skicklig jägare och kan dyka ner i vattnet med en imponerande hastighet för att fånga fisk och andra smådjur. Dess imponerande simförmåga gör den till ett effektiv rovdjur i vattnet.

Dess imponerande storlek och eleganta rörelser, gör den till en verklig symbol för den svenska vildmarken.

Den majestätiska storlommen.

Håll utkik efter lommen nästa gång du är ute! Får du se den kommer det definitivt att göra din dag. Att få en glimt av den skygga storlommen, är en verklig belöning. Eftersom den undviker människor. Så se till att ha kikaren eller kameran redo, nästa gång du är ute och njuter av naturen. Du kommer inte bli besviken! 

2024-04-28 Storlom © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Storlommens betydelse i naturen

Den här majestätiska sjöfågeln är en viktig del av ekosystemet. För att upprätthålla balansen i naturen. Dess närvaro är ett tecken på en frisk och välmående miljö.

Fakta:

  • Häckningstid: April till juni
  • Antal ägg i boet: Vanligtvis 2-4 ägg
  • Boet placeras nästan uteslutande på småöar och skär, ofta nära vattenbrynet så att fåglarna utan större svårighet kan ta sig upp ur vattnet.
  • Hot under häckningsperioden: Storlommen hotas av predation från rovdjur som minkar och måsar, samt störningar från människor vid boet. Det är viktigt att respektera deras häckningsområden för att skydda denna vackra fågel.

Läs mer om Storlommen r

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.