Blommor och bin i din trädgård

Blommor och bin i din trädgård.

För ett år sedan gjorde jag slag i saken, jag investerade i två böcker på bokrean. För att lära mig mer om blommor och bin i vår trädgård. Bok nummer ett, Humlor i Sverige, 40 arter att älska och förundras över. Den andra boken Nordens fjärilar, en fälthandbok

Blommor och bin i din trädgård Pollinerande humla
 Örtagårdsbi © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Ett ökat intresse för bin och blommor

Vår trädgård har definitivt ökat mitt intresse för både blommor och bin samt andra pollinatörer. En bidragande orsak är att jag köpt ett macro objektiv. Den lilla ytan runt vårt hus är perfekt plats. Det räcker med en pall vid rabatten några blommor med bin eller humlor så är dagen räddad. Hur roligt som helst. Det är verkligen inte lätt, blommor som vajar i vinden, bin som flyger blomma efter blomma.

Våra pollinatörer

Det är fascinerande att se hur pollinatörerna arbetar så hårt för att samla nektar och sprida pollen från en blomma till en annan. Deras arbete är avgörande för att säkra pollineringen och därmed bevara naturens balans. Genom att observera dem genom mitt macro objektiv har jag fått en djupare förståelse för deras betydelse och hur viktigt det är att skydda och bevara deras livsmiljö.

Detaljerna som gör det

Att kunna fånga de små detaljerna i trädgården har verkligen förvandlat min syn på trädgårdsarbete. Det är inte längre bara en plats att odla blommor och grönsaker, utan också en plats där jag kan lära mig om naturens underverk och bidra till dess bevarande. Med mitt macro objektiv i handen ser jag trädgården med nya ögon och uppskattar dess skönhet och mångfald på ett helt nytt sätt.

Naturens underverk

Så nästa gång du besöker din trädgård, ta dig tid att verkligen titta på de små detaljerna och uppskatta allt det arbete som pollinatörerna gör för att hålla vår värld blomstrande. Med rätt verktyg, som ett macro objektiv, kan du få en helt ny syn på trädgårdsarbete och naturens underverk runt omkring dig.

Flitig som ett bi

Det korta skärpedjupet gör det inte lättare att få till skärpan, men när den väl sitter blir det supersnygga bilder.

Blommor och bin i din trädgård
Kantnepeta lockar till sig både bin och humlor © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Plantera bivänliga blommor

I och med intresset för blommor och bin är det nödvändigt att plantera fler blommor som pollinatörer som humlor, bin även som fjärilar gillar.

Ny undersökning: 53 av 54 “bivänliga” plantor innehåller bekämpningsmedel som kan skada bin. Som miljömedveten trädgårdsodlare är det lätt att känna sig lurad!

Naturskyddsföreningen

Gör om gör rätt

Det känns som att hur man än gör så blir det fel. Måste vi konsumenter vara experter på allt. Att en så ganska enkel sak helt plötsligt blivit svårt. Längst ner på sidan finns en länk om vad du kan göra för våra pollinatörer.

Jag har lärt mig att det finns 40 arter av humlor i Sverige, egentligen 37 då tre arter har försvunnit.

Blommor och bin i din trädgård,
Ett pollinerande flygande bi © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Viktiga pollinatörer

Vet du att det finns cirka 270 olika arter av bin och humlor i Sverige, humlor tillhör familjen långtungebin inom överfamiljen bin.

En humla besöker över 2800 blommor dagligen

Svenska Yle
kampanj naturskyddsföreningen

Operation rädda bina.

Nu har du möjlighet att göra något för våra bin och pollinatörer. Lämna en bit av gräsmattan oklippt för att sedan till hösten slå den med lie. Då blir bin och andra pollinatörer gynnande och indirekt vi med, för de behövs för vår matproduktion men en minimal insats. Du slipper klippa gräsmattan!!

Rädda bina: stoppa gifterna!

”Bivänliga” växter  som är farliga för bin, ska det vara så??

Skriv på för bina

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

4 svar till ”Blommor och bin i din trädgård.”

  1. En stol vid rabatten är ett bra tips även för den som är rörlig, det händer alltid nåt spännande. Bra jobbat Roger, säger jag!

    1. Ja det är lätt att fastna finns mycket fotografera och det kan alltid bli bättre.

  2. Dina foton är som alltid supersnygga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.