Underlätta för pollinatörerna

Att underlätta för pollinatörerna

Att underlätta för pollinatörerna är en viktig åtgärd för att stödja deras överlevnad och främja pollineringen av växter och grödor.

Vårens återkomst

Att underlätta för pollinatörerna,Snödroppar
Snödroppar är de första att komma upp på min tomt © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Som fotograf är vårens återkomst helt underbar, speciellt om man gillar att fotografera djur och natur. I min trädgård växer det många vårblommor. De första vårblommorna är mycket viktiga för humlorna det är alltid drottningen som kommer först på våren. För det är enbart hon som övervintrar. Därför är det extra viktigt för mig att den finns blommor för att underlätta för pollinatörena, humlor bin. Visste du förresten att humlor tillhör bisläktet och att det finns 38 olika arter av humlor i Sverige. Nog om det.

Att underlätta för pollinatörerna, humla samlar pollen.
Humla samlar pollen © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Fotografera blommor och bin

Som jag nämde tidigare så är våren ett bra tillfälle att fotografera. Det är inte bara ljuset som återvänt utan också våra kära pollinatörer. Till sist det är ett ypperligt tillfälle att krypa ner på gräsmattan bland all krokusar och andra tidiga vårblommor för att fotografera både blommor och bin

Bi full med pollen © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Vad du kan göra för våra pollinatörer

Här är några saker som kan göras för att underlätta för pollinatörerna:

  1. Plantera blommande växter som är rika på nektar och pollen. Detta ger pollinatörerna en livsmiljö med tillgång till mat som de behöver för att överleva och reproducera sig.
  2. Undvik användning av bekämpningsmedel och använd biologisk bekämpning istället. Många bekämpningsmedel är skadliga för pollinatörer och kan minska deras antal och hälsa. Biologisk bekämpning kan hjälpa till att kontrollera skadedjur utan att skada pollinatörerna.
  3. Skapa livsmiljöer som gynnar pollinatörernas överlevnad och reproduktion, som ängsmarker, våtmarker och skogar. Dessa områden kan vara viktiga livsmiljöer för många pollinatörer och kan hjälpa till att öka deras antal.
  4. Undvik att störa pollinatörernas naturliga livsmiljöer genom att undvika att plocka blommor och förstöra deras boplatser.
  5. Sprida information om vikten av pollinatörer och vad som kan göras för att skydda dem. Detta kan inkludera utbildning av allmänheten, utbildning av jordbrukare och markägare om hur de kan minska sin negativa påverkan på pollinatörer och kampanjer för att öka medvetenheten om pollinatörernas betydelse.

Sammanfattningsvis kan plantering av blommande växter, undvikande av bekämpningsmedel, skapande av livsmiljöer för pollinatörer, undvikande av störningar och spridning av information om deras betydelse vara viktiga steg för att underlätta för pollinatörerna och främja deras överlevnad och pollinering av våra växter och grödor.

Mer information finns på Naturskyddsföreningen


Publicerat

i

, , ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: