Att lyckas med fjärilsfotografering

Att komma tillräckligt nära med macro för att lyckas. Färilsfotografering är mycket svårare än man kan tro, de är väldigt skygga. En hastig rörelse och de flyger iväg, det krävs en stor portion tålamod för att lyckas

Skapa en Trivsam Miljö för Fjärilar

Genom att välja växter som fjärilar gillar, skapar man en trivsam miljö där de kan leva och föröka sig. Några exempel på växter som attraherar fjärilar är lavendel, kantnepeta, kärleksört, maskrosor, klöver, solhatt och salvia. Dessa växter erbjuder både nektar och skydd, vilket gör dem perfekta för att locka fjärilar till trädgården.

Lavendel och Kantnepeta: Doftande Favoriter

Lavendel är särskilt populär bland fjärilar tack vare sin starka doft och rikliga blommor. Kantnepeta, med sina små blå eller lila blommor, är en annan favorit som lockar fjärilar med sin doft och färg.

2024-06-19 Kålfjäril © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Kärleksört, Maskrosor och Klöver: Rik på Nektar

Kärleksört, med sina tjocka blad och kluster av små blommor, är utmärkt för både fjärilar och andra pollinatörer. Maskrosor och klöver är vanliga, men ofta underskattade, växter som är rika på nektar och mycket attraktiva för fjärilar.

Solhatt och Salvia: Perfekta för Pollinatörer

Solhattens stora, färgglada blommor fungerar som en fyr för fjärilar och andra pollinatörer, medan salvias rörformade blommor är perfekt utformade för att fjärilar ska kunna nå nektarn.

Stöd för Humlor, Honungsbin och Solitärbin

Förutom fjärilar lockar dessa växter även andra viktiga pollinatörer som humlor och honungsbin. Dessa insekter spelar en avgörande roll i trädgårdens ekosystem, och genom att skapa en miljö som gynnar dem, hjälper man också till att stödja den biologiska mångfalden. Solitärbin, som ofta är mindre uppmärksammade än sina sociala motsvarigheter, drar också nytta av dessa växter.

En Blommande Oas för Fotografering och Ekosystemet

Genom att plantera en variation av dessa fjärilsvänliga växter, skapar du en blommande oas som inte bara är vacker att titta på, utan också en viktig resurs för trädgårdens ekosystem. Detta ger dig dessutom möjlighet att fotografera en mängd olika insekter i deras naturliga miljö, vilket kan resultera i fantastiska bilder och en djupare förståelse för naturens samspel.

Att lyckas med fjärilsfotografering, klöver blåvinge
2024-06-18 Klöver blåvinge © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Snabbhet och färgsättning

Fjärilarnas överlevnad bygger på deras snabbhet och färgsättning. De använder sina färger och mönster för att förvirra rovdjur, särskilt fåglar. Många fjärilar har teckningar som liknar ögon på yttersta delen av vingarna. Dessa falska ögon lurar fåglar att attackera en mindre vital del av fjärilen, vilket ger fjärilen en chans att fly. När man närmar sig fjärilar för att observera eller fotografera dem, är det viktigt att göra det med små och försiktiga rörelser för att inte skrämma dem.

Tålamod är viktigt. Sitt still och iakta innan du fotograferar. Det är en förutsättning för att lyckas med fjärilsfotografering.

Fjäril på röd solhatt.

2024-06-17 Nässelfjäril på röd solhatt © Foto: Roger Vikström / Rvbild

När fjärilen sitter på toppen av blomman ser den mer ut som ett torrt visset blad än en vacker fjäril. Nässelfjärilen Aglais urticae är starkt kulturgynnad och helt knuten till den kvävegynnade värdväxten brännässla, Urtica dioica.

När man kommer nära ser man dess utseende, vilket är mycket intressant. Jag tillbringade några timmar fotograferande den. När jag förlorade fokus och blev oförsiktig, flög den omedelbart iväg, men efter en stund återvände den till samma plats.

Att lyckas med fjärilsfotografering. Fjäril på Röd solhatt
2024-06-17 Nässelfjärilen är starkt kulturgynnad och helt knuten till den kvävegynnade värdväxten brännässla Urtica dioica © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Att lyckas med fjärilsfotografering

Den röda solhatten köptes endast för att locka fjärilar. Jag måste faktiskt erkänna att bilderna blev mycket lyckade. Visst, det finns säkert många som tycker annorlunda, rött och orange passar inte ihop säger en del, men i växtvärlden så gör det faktiskt det.

Nässelfjäril på röd solhatt
2024-06-17 Nässelfjäril © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Att lyckas med fjärilsfotografering

Efter många försök så kommer jag nära nässelfjärilen, med sina långa antenner och det ludna huvudet. Kan på något sätt tycka att den ser ut som en struts. Vet du att dagfjärilarna har alla antenner som ser ut som klubbor , se bilden ovan.

Läs mer om fjärilar

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.