Skip to content
Myskoxe © Foto: Roger Vikström
DOVREFJELL SUNNDALSFJELLA NATIONAL PARK myskoxe
Myskoxe © Foto: Roger Vikström
Myskoxe © Foto: Roger Vikström
dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark
Myskoxe med snöhetta i bakgrunden © Foto: Roger Vikström
dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark
Myskoxesvalkar sig © Foto: Roger Vikström
Myskoxe © Foto: Roger Vikström
DOVREFJELL SUNNDALSFJELLA NATIONAL PARK
20190923 Dovrefjell-sunndalsfjella Nationalpark Foto: ROGER VIKSTRÖM

Dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark

Visste du om att dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark är 1 693 km² stort. Det är ett kärnområde för vildrenen, samtidigt som de centrala delarna har ett bestånd av myskoxar. De hämtades från Grönland, vilket skedde i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Att det finns ett fast bestånd av järv och ett visst bestånd av fjällräv samt flera stora rovfåglar som kungsörn och jaktfalkar i nationalparken.

Urtidsdjur i nationalparken

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och utvecklades på högplatåerna i centralasien för några miljoner år sedan.Djuret är ett imponerande djur med en vikt upp emot ca 400kg, trots sitt kompakta utseende så springer den väldigt fort. För att vara på den säkra sidan så bör man inte vara närmre än 200 meter. Om du vill veta mer om myskoxar kan man läsa här eller om dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark här

Tacksam att fotografera.

Inte bara ett urtidsdjur utan också ett väldigt vackert djur som är tacksamt att fotografera. I synnerhet på hösten, naturen exploderar i färger myskoxen håller sig i dalarna där maten är lättåtkomlig. Även om myskoxarna ser stora och långsamma ut så är det definitivt inga djur man vill komma för nära, om man av misstag kommer i en sådan situation så backa försiktigt o gå tillbaka samma väg som du kom. Slutsatsen blir tänk på avståndet, försök att både få miljö i bilderna samt lite tajtare bilder även bilder där myskoxen gör något.

Till sist oavsett om det blir bra eller dåliga bilder så får man ändå en naturupplevelse utöver det vanliga, ocht får mycket motion och en fin naturupplevelse .

mer att uppleva

Slutligen det finns även andra vilda djur till exempel älg, vildren. Har du tur så får se en fjällräv, eller järv på fjället. Trots den vackra naturen får man inte glömma att ta med kompass samt varma kläder, vädret kan skifta snabbt.

%d bloggare gillar detta: