DOVREFJELL SUNNDALSFJELLA NATIONAL PARK myskoxe

Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark

Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark

Visste du om att Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark är 1 693 km² stort. Det är ett kärnområde för vildrenen, samtidigt som de centrala delarna har ett bestånd av myskoxar. De hämtades från Grönland, vilket skedde i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Att det finns ett fast bestånd av järv och ett visst bestånd av fjällräv som stora rovfåglar som kungsörn och jaktfalkar i nationalparken.

Urtidsdjur i nationalparken

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och utvecklades på högplatåerna i centralasien för några miljoner år sedan.Djuret är ett imponerande djur med en vikt upp emot ca 400kg, trots sitt kompakta utseende så springer den väldigt fort. För att vara på den säkra sidan så bör man inte vara närmre än 200 meter. Om du vill veta mer om myskoxar eller om dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark här

Tacksam att fotografera.

Myskoxarna är inte alltid lätt att hitta på fjället. Första gången jag var där fann jag dem utan som helst ansträngning. Andra gånger har det krävts rutinerade guider för att finna dem. Men det är en mäktig upplevelse att se de och fotografera stora djuren.

Till sist oavsett om man finner myskoxarna eller inte så får man ändå en fantastisk naturupplevelse, utöver det vanliga. Du får också gott om motion.

Mer att uppleva

Slutligen det finns även andra vilda djur till exempel älg, vildren. Har du tur så får se en fjällräv, eller järv på fjället. Det förekommer även stora rovfåglar kungsörn samt jaktfalk.

Trots den vackra naturen får man inte glömma att ta med kompass samt varma kläder, vädret kan skifta snabbt. Ena minuten solsken nästa sekund dålig sikt och snö. Själv så har jag upplevt att det kan skifta väldigt snabbt tre olika vädertyper på mindre än en timme.

Prenumerera på min blogg: