Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark

DOVREFJELL SUNNDALSFJELLA NATIONAL PARK myskoxe
Myskoxe © Foto: Roger Vikström

Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark

Visste du om att Dovrefjell Sunndalsfjella nationalpark är 1 693 km² stort. Det är ett kärnområde för vildrenen, samtidigt som de centrala delarna har ett bestånd av myskoxar. De hämtades från Grönland, vilket skedde i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Att det finns ett fast bestånd av järv och ett visst bestånd av fjällräv som stora rovfåglar som kungsörn och jaktfalkar i nationalparken.

Urtidsdjur i nationalparken

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och utvecklades på högplatåerna i centralasien för några miljoner år sedan.Djuret är ett imponerande djur med en vikt upp emot ca 400kg, trots sitt kompakta utseende så springer den väldigt fort. För att vara på den säkra sidan så bör man inte vara närmre än 200 meter. Om du vill veta mer om myskoxar kan man läsa här eller om dovrefjell och sunndalsfjella nationalpark här

Tacksam att fotografera.

Inte bara ett urtidsdjur utan också ett väldigt vackert djur som är tacksamt att fotografera. I synnerhet på hösten, när naturen exploderar i färger myskoxen håller sig i dalarna där maten är lättåtkomlig. Även om myskoxarna ser stora och långsamma ut så är det definitivt inga djur man vill komma för nära, om man av misstag kommer i en sådan situation så backa försiktigt o gå tillbaka samma väg som du kom. Slutsatsen blir tänk på avståndet, försök att både få miljö i bilderna samt lite tajtare bilder även bilder där myskoxen gör något.

Till sist oavsett om det blir bra eller dåliga bilder så får man ändå en naturupplevelse utöver det vanliga, och får mycket motion och en fin naturupplevelse .

Mer att uppleva

Slutligen det finns även andra vilda djur till exempel älg, vildren. Har du tur så får se en fjällräv, eller järv på fjället. Det förekommer även stora rovfåglar kungsörn samt jaktfalk.

Trots den vackra naturen får man inte glömma att ta med kompass samt varma kläder, vädret kan skifta snabbt. Ena minuten solsken nästa sekund dålig sikt och snö. Jag har upplevt att det skiftar till tre olika vädertyper på mindre än en timme.