Myskoxen är en urtidsget. Myskoxe med en kalv

Myskoxguiderna Even & Jorunn

En dag med med myskoxar.

Myskoxguiderna Even & Jorunn gör grovjobbet och spar tid för fotografer, filmare samt turister som vill fotografera myskoxar. Från mitten av augusti till slutet av oktober varar högsäsongen. Det är då det är som vackrast på fjället, höstfärgerna fullkomligt exploderar och vyerna är enastående. Even & Jorunn får ofta frågan vilken vecka det är som vackrast på fjället, det är av förklarliga skäl omöjligt att svara på.

myskoxeguiderna-even-jorunn

De är proffs på Myskoxar!

De arbetar i ett öppet ”kontorslandskap” som är i ständig förändring. Myskoxguiderna Even & Jorunn finner myskoxarna åt filmbolag. Så att naturfotografer från när och fjärran kan koncentrera sig på att filma & fotografera myskoxarna sitt rätta element. Man finner djuren på Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark som täcker ett område på 1 693 km². Landskapet är väldigt kuperat med sänkor där myskoxarna inte syns förrän man är tätt inpå. Det kan visa sig ödesdigert för att de kan vara mycket närmare än vad du tror. Rätt som det är kan en storväxt tjur resa på sig utan att du har en aning om dess existens. En myskoxe kan springa 60km/tim. Säkerhetsavståndet är 200 meter. Det är djur som man skall ha stor respekt för!

Med eller utan guide?

Frågor av mig i svart

Varför skall man använda sig av en certifierad guide?

Jag skulle vilja säga att det är stor skillnad. När du går själv måste du se till att hålla ett bra avstånd till djuren, samtidigt som du utnyttjar varje situation för att ta bra bilder. Det kan vara svårt att kombinera detta.
Därför är en guide som känner till djurens tecken och beteende mycket viktig. Om du också har en fotoguide som känner till terrängen, ljusförhållandena och var djuren befinner sig så säger det sig självt att du får ut mer av resan. Det finns cirka 200 myskoxar på ett mycket stort område. Synd att slösa bort flera dagar på att leta efter djuren på egen hand.
Guiderna har en bra överblick på var de olika flockarna finns.

myskoxeguiderna-even-jorunn. Myskoxe på Dovrefjell-Sunndalsfjella
Myskoxe på Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Certifierad guide

Hur blir man certifierad?

För att få licensen måste man visa respekt och förståelse för naturen, gå på kurser samt möten. Men de kan alltid återkalla din licens om du missköter dig. Med de regler som gäller, att hålla ett säkert avstånd till myskoxarna samt att inte störa vildrenar och fjällrävar. Det är Nasjonalparkstyre som utfärdar certifikaten.

Hur började ni verksamheten?

Verksamheten började i liten skala med hökugglor, sedan dess har vi arbetat målmedvetet med att bygga upp det till vad den är idag. Vi har också byggt upp ett stort nätverk med lojala kunder. 

Myskoxguiderna Even & Jorunn. Hökuggla
Hökuggla i vinterlandskap @ Foto Even Hønsen Agerup

Så kom pandemin

Hur påverkade pandemin er?

Sanningen är att det har varit en riktigt tuff period för oss.
Och vi har sålt huset och flyttat till storstaden mer än en gång.
Det finns inga andra jobb för oss här i Norge.
Om vi ​​inte kan jobba med naturfoto och guidning så måste vi flytta.
Tyvärr har vi inte fått något offentligt eller kommunalt stöd,
trots att vi förlorade STORT när gränserna stängdes.
Vi fick tänka kreativt och nytt.
Lyckligtvis hjälpte naturen oss och vi hittade nya arter att erbjuda norska fotografer.
Vi arbetar väldigt hårt för att komma igenom pandemin.

Hur gick ni vidare?

Ett par månader om året är det högsäsong för myskoxar. Men det finns även magiska turer i december och början av januari. Då är oftast myskoxarna ganska nära, ungefär en timmes lugn promenad in i området. Med ett magiskt ljus när den blå timmen infaller, också med glittrande pastellfärger i luften.

Myskoxguiderna Even & Jorunn
Myskoxe i den blå timmen -22 grader på Dovrefjell ⁠ © Foto: Even Hønsen Agerup

Från slutet av januari till slutet av mars är djuren uppe i bergen, vilket innebär att det är lite längre att gå. Men som sagt, vi tar det i lagom tempo och tar många pauser längs vägen. Februari är vinterns högsäsong, med myskoxarna utsatta för väder och vind. Fler borde komma på vinterhalvåret o prova på att fotografera hökugglor samt myskoxar.

Vi älskar att det finns en så stor kontrast mellan årstiderna, här i de höga bergen. Varje säsong har sin charm. På våren fokuserar vi mest på fågelfotografering. många känner ej till att fågellivet är magiskt på berget. Storlom, blåhake, järpe, tofsvipor, ugglor, falkar samt hökar mm.

Myskoxe i snö © Foto: Even Hønsen Agerup

Even & Jorunn har guidat 80 åringar upp på fjället, det kan behövas lite mer tid fler korta raster. I princip är ingen för gammal de anpassar sig efter kundens behov. Det får helt enkelt ta lite längre tid.

Vi älskar att det finns en så stor kontrast mellan årstiderna

Even Hønsen Agerup & Jorunn Jojo Jørgensen
Myskoxar på Dovrefjäll @ Foto Even Hønsen Agerup

Fakta myskoxe

Fossilfynd visar att myskoxen är ett av de sista urtidsdjuren och fanns på Centralasiens högplatåer för flera miljoner år sedan. I Skandinavien har fossilfynd daterats till ca 44 000 år sedan, hittades vid ett vägbygge i Brunflo i Östersunds kommun.

Myskoxens naturliga hemvist är den vindpinade arktiska tundran.

En myskoxe blir könsmogen vid tre år ålder. En vuxen hane kan väga upp till 450kg. Dess ull är 8 ggr varmare än fårull. I början av 1900-talet så fanns de bara på Grönland och längst ishavskusten i Kanada. Efter andra världskriget importerade norska forskare 11 stycken myskoxar till Dovre. Idag tillåts stammens vinterbestånd uppnå 200 individer. Det finns även ett litet bestånd av myskoxar i Härjedalen. Senaste antal är 7 stycken.

Under året har det fötts rekordmånga myskkalvar hela 60 individer.

Det som driver oss är alla naturupplevelser och de underbara människor vi lär känna. Förutom den frihet vi har som egenföretagare

Even Hønsen Agerup & Jorunn Jojo Jørgensen

Mer info om Myskoxguiderna Even & Jorunn finner ni på Facebook eller på Instagram

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.