Bevarandefotograf ger djuren en röst

Bevarandefotograf ger djuren en röst

Jag har fått möjligheten att ställa lite frågor till Tom Svensson. Bevarandefotografen som ger djuren en röst i sin kamp för arternas bevarande. Han är en världsberömd fotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka sedan 1990. Toms stora drivkraft i livet är naturvård. Det är otroligt imponerande och visar oss andra naturfotografer att även vi kan göra vår röst hörd.

Bevarandefotograf Tom Svensson © Foto:Lars Brundin

jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själv och då är det för sent

Bevarandefotograf Tom Svensson

Bevarandefotograf Tom Svenssonger djuren en röst.

Hur började ditt intresse för naturen?

Det började som barnsben, jag tillbringade alla somrar på en gård så är uppväxt med djur på väldigt många sätt. Då jag dessutom genom alla åren fått uppleva fanstatiska saker i naturen vill jag bevara den samt försöka se till att kommande till att kommande generationer också får chansen att uppleva allt jag gjort.

Vad är en bevarandefotograf?

Jag arbetar egentligen mest med artbevarande men använder bilden för att påverka folk eller beslutsfattare för att få till någon form av förändring och det syftet har jag haft ända sedan jag började fotografera så därför kan jag inte kalla mig naturfotograf för jag har ett annat syfte med fotandet.
Bland annat har jag följt blodets väg ifrån dödandet av noshörning i Syd Afrika till slutkund i Mong La, Burma.


Har även nyligen varit med och räddat schimpanser från den illegala handeln, då från transitlandet Syd Sudan. Vi vill verkligen få stopp på denna handel så jag har varit där med African Apes för att hjälpa till.
Men ibland kan det vara skönt att bara försöka få till någon vacker bild på djuren i sitt rätta habitat.

Men ser en stor förändring idag mot t.ex. för bara tio år sedan. Då talade knappast någon fotograf om hot eller bevarande, idag är det mer sällsynt om man inte gör det.
Stort framsteg men hoppas nu också att fler blir mer aktiva och gör mer direkt.

Pandemin har skapat ett större intresse

Har det blivit mer intressant att vara i Sverige och fotografera. 

Ja pandemin har skapat ett större intresse för det inhemska vilket är bra för även i Sverige har vi problem med förlorade habitat och minskande av arter och biologisk mångfald.
Vi ser stora problem med monokultur i t.ex. skogsbruk vilket är ett problem men även ett infekterat läge mot rovdjur vilket jag tycker är konstigt då egentligen det inte är det stora problem som man i vissa kretsar vill få det att låta.

Du är medlem i Naturfotograferna/N men jag har noterat att du inte använder/N et på din webbsida. Varför gör du inte det? 

Det är en bra förening för naturfotografer men jag vill så mycket mer med mitt fotograferande.
Skulle vilja ha en förening som är mycket mer proaktiv mot t.ex. tjuvjakt eller habitat förstörelse därför arbetar jag med organisationer som är riktade åt det hållet istället.

Arbetet mot tjuvjakt.

Har du några förebilder? 

Ja finns massor, folk som gör skillnad och verkligen gör det och inte bara får det att låta som om de gör något. De som imponerar mest på mig är de som arbetar med t.ex. antitjuvjakt.

Bevarandefotograf ger djuren en röst

Så enormt imponerande att de sätter sina liv på spel för att bevara djur.
Men finns massa andra men ingen nämnd ingen glömd.

Kvinnligt och manligt

Hur ser du på fördelningen av naturfotografer är det för lite kvinnor? 

För mig är könet inte viktigt utan hur bra bilder man tar, så tittar alltid på bilderna först och bryr mig lite om könet på fotografen. Finns extremt begåvade fotografer både kvinnor och män i Sverige.
Sedan ser oftast kvinnor lite annorlunda på komposition och därför blir samtal mycket mer intressanta om man har flera inriktningar och båda könen med i samtal. Är väldigt utvecklande då.
All enkelriktning av intresse och könsfördelning blir torftigt och tråkigt så därför måste vi arbeta för en bredd men viktigast är alltid bilden.

Hur tror du det ser ut i Sverige och Världen när våra barnbarn är vuxna?

Jag hoppas verkligen de får de möjligheterna att uppleva djur och natur på det sättet vi gjort.
Vi har ett stort ansvar att verkligen kämpa för att det skall bli så för dem.
Jag kommer alltid göra vad jag kan för att de skall ske och tror hårt på om alla gör lite så kommer så ske. Ihop blir vi starka.

Läs mer på Bevarandefotograf Tom Svenssons sida som ger djuren en röst

Andra inlägg:


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: