Fotografera vilda djur, med naturen i fokus

Fotografera vilda djur och fåglar

Vill du se och fotografera vilda djur och fåglar speciellt rovfågel utan att störa? Då ska du sitta i ett gömsle. Att kunna iaktta de vilda djuren och fåglar, örnar i sitt rätta element det är magiskt. Du sitter verkligen på första parkett.

Det finns inga garantier när det gäller vilda djur, de gör som det vill

Förutsättningarna för att skåda och fotografera rovfåglar & vilda djur är det bästa när du sitter i ett gömsle. Men det finns saker du bör tänka på. Det viktigaste när det gäller örnar är att gå in i gömslet ett par timmar före solens uppgång. 

  • Att vara tyst
  • Stäng av telefonen eller sätt den i tyst läge
  • Undvik hastiga rörelser med kameran
  • Låt rovfågeln äta lite innan du fotograferar ”om du inte använder en helt tyst kamera”.

Gör du inte det så kommer du förmodligen inte se till örnarna.

Flygande havsörn vid Gysinge
Gysinge, flygande havsörn © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Att vänta är värst för nybörjaren.

Samtidigt som du måste vara alert så ska du inte göra något. Att fotografera rovfåglar eller vilda djur innebär att ha en stor portion tålamod. En del gånger kan det sitta en havsörn eller annan rovfågel framför dig så fort solen gått upp. Samtidigt har det hänt att djuren, rovfåglarna uteblir en hel dag. Det är vilda djur det handlar om så det finns aldrig några garantier att du får se dem eller kunna ta någon bild.

Skippa all onödig utrustning.

Vad ska man ta med sig in i gömslet. Skippa allt som du vet att du inte kommer att använda, selfies kan du ta med mobilen. Så vad är då onödigt? Fråga den som äger gömslet vilken utrustning du kommer att behöva. Gör en packlista med bara saker som du vet att du kommer att behöva.

  • Slimmad kamerautrustning lämna macro , normal objektivet, blixt hemma.
  • Toalettpapper
  • Termos med varmt kaffe eller te, Choklad.
  • Matsäck som tex smörgåsar frystorkad mat
  • Varma kläder
  • vatten

Sådant som är viktigt att ta med skriv ner det på en checklista. små saker är lätt att glömma som extra batterier till kameran, putsduk eller ett extra minneskort. 


Gömslet

Det finns olika sorters gömslen men alla har samma funktion, det ska gömma dig från skygga djur. Helt enkelt underlätta för dig att fotografera vilda djur och fåglar. Det kan vara allt från varg, björn, järv samt havs- kungsörn till mindre rovfåglar. Sist men inte minst även tjäder och orrspel.

Det finns allt från kamouflagekläder, där du lätt du kan förflytta dig skog och mark. Mobila Kamouflage tält så kallade popup tält som är lätta att sätta upp. Byggda gömslen hela spannet från plywood till isolerade gömslen med värme och enklare toalett.

Det hade det inte synts till några örnar vid gömslet på nästan en hel vecka , så jag och min kompis Tommy Pedersen var nära att ställa in det hela. Men vi beslutade att prova. Det var ett tag sedan jag fotograferade fåglar från ett gömsle, så självklart hade man stora förväntningar på dagen.

Tips inför fotograferingen.

Se till att träna med kameran, alla inställningar på kameran bör sitta i ryggmärgen det är svårt att ändra kamerans inställningar när det är mörkt. Om du kan så använd continuous fokus, för då kan du fotografera havsörnen eller kungsörnen när den anländer till åteln. Det blir lite roligare bilder, variation är aldrig fel. Våga även att prova lite längre slutartider, det är snyggt med lite rörelseoskärpa i vingarna. Men se först till att säkra bilder ta sådana du vet att du bemästrar. Sedan kan du ta ut svängarna lite. Se till att ha fler minneskort så att de inte blir fulla

Fotografera vilda djur, havsörn
Värmlands län. Havsörn vid åtel innan solen uppgång © Roger Vikström / Rvbild

Den första örnen anlände 30 minuter före solens uppgång, som tur var var vi två för jag hade somnat precis innan. Det är en gammal havsörn. Hungrig var den, för den stannade på åteln nästan två timmar innan den flög iväg

Kråkorna och duvhökens tid

Kråkor i torraka vid åtel © Roger Vikström / Rvbild

Kråkor och andra fåglar har väntat tålmodigt på att havsörnen ska äta klart.Till en början är de väldigt avvaktande innan de landar vid åteln med det blir ingen längre stund, för något har stört dem. de flyger iväg. Fram på dagen så försämras vädret dimman sveper ner över myren, duvhöken anländer.

Fotografera vilda djur och fåglar, flygande duvhök
Värmlands län. Flygande duvhök landar vid åtel © Roger Vikström / Rvbild

Örnens återkomst

Sent på eftermiddagen landar samma havsörn vid åteln igen, den blir inte långvarig. Plötsligt sitter en kungsörn i en torraka det ser ut som han iakttar oss. Nu gäller det att vara tyst så att vi inte skrämmer iväg den. Ett par snabba vinglag så sitter den på marken den spanar, väntar innan sen bestämmer den sig för att de är lugnt. Den börjar äta.

Fotografera vilda djur och fåglar, kungsörn vid åtel
Värmlands län Kungsörn vid åtel © Roger Vikström / Rvbild

Hyra ett gömsle för att fotografera vilda djur och fåglar:

Kungsörn:

 Conny Lundström i Kalvträsk. 

Birdsafari kungsörn i svartådalen

Havsörn:

Föreningen för fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

2 svar till ”Fotografera vilda djur och fåglar”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: