Jakten på mat samlar stora mängder av björktrastar under höst och vinterhalvåret. Rönnbären lockar björktrastarna som vill äta sig mätta på de röda bären.
Det är rönnbären som lockar björktrastarna
Det är redan december månad och vädret växlar snabbt från den ena dagen till den andra. Somliga dagar skiner solen andra dagar är det grått och kallt. Det är rönnbären som lockar det stora antalet björktrastar. Det fullkomligt vimlar av dem i luften samt i träden.
Finns det mycket rönnbär så blir det en kall vinter! Enligt Bondepraktikan. Björktrasten förknippats med vinter. Den är dessutom känd som snöskata.
Födan växlar med årstiderna
Under sommarhalvåret äter trasten mängder av maskar men även snäckor, insekter, spindlar och andra smådjur.
Senare under vinterhalvåret äter björktrastar med stor aptit frukt och bär som tex rönnbär, äpplen mm. De flesta av björktrastarna flyttar söderut under oktober och november. Speciellt i norra delarna av Sverige är den en utpräglad flyttfågel.
Roliga vackra fåglar att fotografera.
Sommartid då björktrasten skuttar omkring på gräsmattan, stannar till lägger huvudet på sned o lyssnar. Plötsligt med stor precision hugger den till och får tag på en fet mask som den med försiktighet drar upp ur jorden. Eller på hösten eller vintern sitter i rönnen och äter de röda rönnbären. Knycker till med huvudet slänger upp bäret i luften fångar vant bäret o vips så försvinner det ner i krävan. Trastarna rensar snabbt ett träd på dess bär.
Fakta om björktrastarna
Björktrasten är den vanligaste trasten i Sverige och häckar i stort antal över hela landet. Den är uppförd på rödlistan 2020 som NT.
Lämna ett svar