Skatan en fågel med oförtjänt dåligt rykte

Skatan en fågel med oförtjänt dåligt rykte
Bilden: Skata © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Skatan är en kråkfågel med oförtjänt dåligt rykte. I samhällen genomsöker skatorna komposter, avfallshögar och äter vad den kan hitta. På menyn finns rester av kött, bröd, potatis, ost, äggskal och liknande. Den syns ofta utmed vägar Småfåglar utgör endast en liten del av vad den äter men vilket gjort att den fått ett dåligt rykte.

”En målare stod på sin stege i kyrkan och kalkade taket. Han hade tagit av sig sin ring som han lagt på bordet. Då flög det in en svart fågel som stal ringen. Målaren blev så arg att han kastade färgen efter skatan som tappade ringen och flög sin väg. Sedan den dagen är skatan kritvit på sidorna”

Den tjuvaktiga skatan

Skatan har också ett rykte om sig att gilla glittriga saker, den anses vara en tjuv men forskningen har kommit fram till att detta bara är en myt.

Skatan en fågel med oförtjänt dåligt rykte
Bilden: Skata © Foto Roger Vikström / Rvbild

Kärt barn har många namn Pica pica

Det latinska ordet för skata är Pica pica. I folkmun finns det dock mer eller mindre kända namn för det svartvita fågeln. Skamsfugl, skävra, skvata, trollkäring, trolltjälling mm.

Skatan tillhör släktet kråkfåglar

De består av drygt 120 arter mer än en tredjedel finns i släktet Corvus med kajor, kråkor och korpar. Trots att skatan har ett oförtjänt dåligt rykte så tycker jag att det är en vacker fågel. Den är inte bara svart och vit utan dess fjäderdräkt skimrar vackert i olika färger. Det är även en försiktig men nyfiken fågel, som gärna retar rovfåglar, katter samt rävar. Den gör omgivningen uppmärksam på om det finns någon fara i omgivningen.

Lite fakta:

Skatan återfinns i stora delar i landet i anslutning till människan. Den är monogam, den lever alltså med samma partner livet ut. Om livskamraten dör så skaffar sig skatan en ny partner.

Last Updated on 2022-05-11 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

5 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.