Kategorier
Blogg Natur Photos

Rödlistade arter

Vanliga fåglar är hotade

Rödlistade arter
Storspov söker efter föda på en äng © Foto Roger Vikström

Storspov

Storspoven kanske inte många människor har någon speciell koppling till, de kanske aldrig sett eller hört talas om den spektakulära fågeln med den långa böjda näbben. När bilden ovan togs så rapporterade min vän i kollega Tommy Pedersen in fyndet till artportalen, då var det en som ringde honom och tyckte att det var onödigt för dom finns ju överallt!!

För många skulle det gå obemärkt förbi om den försvann! Visste du att en tredjedel av de häckande arterna i Sverige har minskat så mycket att de de är med på listan över rödlistade arter i Sverige.

Skrattmåsen

En vanlig fågel när jag växte upp i slutet på 60 talet var skrattmåsen. Det fanns en koloni precis utanför fönstret, de häckade på skolans tak i Hässelby strand. Skrattmåsen den vita fågeln med det svarta huvudet var irriterande för många, men mitt tycke en väldigt vacker fågel. Numera inte alls lika vanlig. Minskningstakten för den svenska populationen bedöms vara nära gränsvärdet för Sårbar. Sen finns det kommuner som vill hjälpa till och andra som gör allt för att slippa de skräniga skrattmåsarna

Skrattmås
Nära hotad (NT) Skrattmås © Foto: Roger Vikstrom

Fiskmås och Kråka

På grund av att dessa fåglar jagas, samt ändrad sophantering så har även dessa fåglar hamnat på rödlistan som Nära hotad (NT) Det trodde jag aldrig.

Björktrast

Björktrast © photo: Roger Vikstrom

Nära hotad (NT) Björktrasten en av många rödlistade arter som finns på Rödlistan 2020. Den fågel man brukar se på gräsmattan när den är nyklippt, eller nyligen regnat. Uppmärksamt o försiktigt brukar man se den lägga huvudet på sned innan den skickligt gör ett utfall. Sen har den bara att försiktigt dra upp masken.

Kunskap om vilka arter som minskar i antal eller utbredning är nödvändig. Kunskapen sammanställs av Artdatabanken till Rödlistan för hotade arter. Fler rödlistade arter, se hela listan eller beställ. Öppnas i nytt fönster.

Länkar: Artportalen, Naturskyddsföreningen

Vill du se fler bilder se här

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

2 svar på ”Rödlistade arter”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.