Rödlistade arter

Smålom
Smålom ©Foto: Roger Vikström

Rödlistad art

Även fåglar som till exempel skrattmås, gråkråka är med på Rödlistan 2020. Ytterligare arter som de flesta tror är mycket vanliga är med på listan. ”Rödlistad Art” vad innebär det egentligen, är det något som du och jag kommer att märka av? Svaret på den frågan är ett rungande ja, vi kommer att märka av det.

Rödlistad art, Storspov
Storspov födslosöker på en äng © Foto Roger Vikström

Storspov

Storspoven är en fågel som många inte känner till. Många har aldrig hört talas om pippin med den långa böjda näbben. Efter att vi fotograferat den, rapporterade min vän Tommy Pedersen in fyndet till artportalen. Plötsligt ringer telefonen! Någon tycker det är onödigt att lägga in den på artportalen för de finns ju överallt!! Så fel han hade!

För många skulle det gå obemärkt förbi om den försvann! Visste du att en tredjedel av de häckande arterna i Sverige har minskat så mycket att de de är med på listan över rödlistade arter i Sverige.

Skrattmåsen

En vanlig fågel när jag växte upp i slutet på 60 talet var skrattmåsen. Skrattmåsen den vita fågeln med det svarta huvudet var irriterande för många, men mitt tycke en väldigt vacker fågel. Numera inte alls lika vanlig. Minskningstakten för den svenska populationen bedöms vara nära gränsvärdet för Sårbar. Sen finns det kommuner som vill hjälpa till och andra som gör allt för att slippa de skräniga skrattmåsarna

Rödlistad art, Skrattmås
Nära hotad (NT) Skrattmås © Foto: Roger Vikstrom

Fiskmås och grå kråka

På grund av att dessa fåglar jagas, samt ändrad sophantering så har även dessa fåglar hamnat på rödlistan som Nära hotad (NT) Det trodde jag aldrig.

Björktrast

Björktrast © photo: Roger Vikstrom

Nära hotad (NT) Björktrasten en av många rödlistade arter som finns på Rödlistan 2020. Den fågel man brukar se på gräsmattan när den är nyklippt, eller nyligen regnat. Uppmärksamt o försiktigt brukar man se den lägga huvudet på sned innan den skickligt gör ett utfall. Sen har den bara att försiktigt dra upp masken.

Kunskap om vilka arter som minskar i antal eller utbredning är nödvändig. Kunskapen sammanställs av Artdatabanken till Rödlistan för hotade arter. Fler rödlistade arter, se hela listan eller beställ. Öppnas i nytt fönster.

Länkar: Artportalen, Naturskyddsföreningen

Vill du se fler bilder se här

Last Updated on 2021-10-27 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

4 kommentarer

    1. Ja när det kommer ner till sakfrågor har vi inte mycket att säga till om våra folkvalda politiker kör över oss hela tiden. Därför är det bra med organisationer som # räddaskogen#greepeace #WWF # naturskyddsföreningen mm. det är det enda sättet för oss vanliga människor att sätta os på tvären

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.