Skrattmåsar vid Råstasjön

Skrattmåsar vid råstasjön Med naturen i focus

Skrattmåsar vid Råstasjön, där finns en stor kolloni av skrattmåsar, ljudet är stundtals öronbedövande. Skrattmåsarna är något av en lokal attraktion, och de fåglar som faktiskt kan få en att skratta—inte minst på grund av deras namn.

Skrattmåsar vid Råstasjön
Skrattmås ©Foto: Roger Vikstrom

Naturens egna komiker

När du sitter vid sjön med kameran i högsta hugg, så är det nästan oundvikligt att nyfikna förbipasserande stannar upp och ställer frågor. Som den äldre mannen, efter att ha betraktat min kamerautrustning en stund, frågade: ”Ser du något intressant?”

Just då svävade alla måsar över vattnet i en kakofoni av vingslag och skrattliknande rop. Min kommentar var, jag försöker ta bilder på skrattmåsarna. Mannen svarade direkt: ”Jaha, dom där fiskmåsarna.” Det var som om han blev mycket besviken—som att han förväntade sig något mycket mer exotiskt, kanske en flamingo eller åtminstone en örn. Men nej, den här dagen var det sjöfågel jag fotograferade och det var bara ”skrattmåsar”.

Skrattmåsar vid Råstasjön Parande skrattmåsar
Parande skrattmåsar © Foto: Roger Vikström / RVBild

Skrattmåsens beteende och häckning vid Råstasjön

För en naturfotograf är det en utmaning att fånga det som finns framför kameran, oavsett om det är en exotisk fågel eller en av de mindre exotiska arterna.  Tyvärr har skrattmåsen minskat i antal sedan 1980-talet. Arten har bedömts som LC vid tidigare rödlistningstillfällena men minskningstakten de senaste 24 åren medför nu att kriterierna för NT tyvärr blivit uppfyllda.

Fotografera måsar

Det är det en utmaning att ta en riktigt bra bild av en skrattmås. Deras vita kroppar med svarta huvuden, som blir särskilt markerade under häckningstiden, det skapar intressanta kontraster mot en klarblå himmel eller det glittrande vattnet. Det är inte bara utseendet som är fascinerande; deras beteende är minst lika intressant. Skrattmåsar är något av naturens egna komiker, med sitt karakteristiska läte som faktiskt påminner om ett skratt.

De är skickliga flygare och kan ses i stora flockar som rör sig synkroniserat över sjöar och våtmarker. Många skrattmåsar får sin häckningsdräkt redan i februari, men de flesta gör sig klara under mars månad, och bobyggandet börjar i april. Då ser man ofta skrattmåsar flyga fram och tillbaka med bomaterial i näbben, redo att bygga ett säkert hem för sina kommande ungar. Dessa bon byggs vanligtvis i kolonier, där skrattmåsarna kan dra nytta varandra.

I maj månad börjar ruvningen och i juni matas de små ungarna flitigt av sina föräldrar. Ungarna växer snabbt och blir flygga redan under sommaren, vanligtvis i juni. Strax därefter börjar skrattmåsarna sin resa mot sydväst, och lämnar sina häckningsplatser för att hitta nya jaktmarker och föda. Man kan ofta se dem på ängar där de samlas kring traktorer som plöjer upp marken och exponerar smådjur och insekter—en perfekt buffé för en hungrig skrattmås.

Utmaningen med att fotografera skrattmås

Skrattmåsar vid råstasjön Rödlistad art, Skrattmås
Nära hotad (NT) Skrattmås © Foto: Roger Vikström / RVBild

Det är också värt att nämna att skrattmåsar blir mycket aggressiva när de försvarar sina bon. Att vistas i närheten av häckande måsar kräver försiktighet. Håll avstånd för att undvika attacker. De försvarar sina ungar intensivt. En flock ilskna måsar kan snabbt dyka mot dig. Deras aggressivitet syftar till att skydda boet.

Det är viktigt att respektera deras revir. Att observera från långt håll är en god strategi. Måsarna kan upplevas som skrämmande i sådana situationer. Såväl vuxna som ungar är sårbara. Följ naturens regler för en trygg upplevelse. Fotografering av skrattmåsar vid Råstasjön kan därför innebära vissa risker. Och även om de inte är några rovfåglar med vassa klor, kan deras ihärdighet vara nog så skrämmande.

Att störa måsar under häckning är olämpligt, då de aggressivt försvarar sina revir och bon. Respektera deras häckningsperiod. Källa Wikipedia.

Genom att studera dem kan man upptäcka deras fascinerande egenskaper. Dessa fåglar, som ofta betraktas som vanliga, bär på många beundransvärda drag.

Skrattmåsarna vid råstasjön är viktiga för ekosystemet

Skrattmåsar spelar en avgörande roll i ekosystemet. Skrattmåsar är viktiga för ekosystemet, särskilt vid Råstasjöns våtmarker. Dessa fåglar fungerar som naturliga predatorer av smådjur och insekter. Genom att jaga och äta insekter och larver bidrar skrattmåsar till att reglera populationerna. Detta hjälper till att bevara balansen i naturen. Deras närvaro förhindrar överpopulation av skadedjur. I jordbruksmiljöer är detta särskilt betydelsefullt. Skrattmåsar minskar antalet skadliga insekter som kan påverka grödor negativt. Deras roll som naturliga kontrollmekanismer är oumbärlig för ekologiska processer.

Skrattmåsen fungerar som en indikatorart för ekosystem

Skrattmåskolonin vid Råstasjön

Så nästa gång passerar skrattmåskolonin vid Råstasjön, ta ett ögonblick att verkligen observera dem. Kanske kommer du att upptäcka något nytt, eller åtminstone uppskatta deras närvaro på ett djupare plan. Och om du har kameran med dig, försök fånga deras energi och karaktär i en bild. Det är inte alltid lätt, men det är definitivt värt ansträngningen.

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

2 svar till ”Skrattmåsar vid Råstasjön”

  1. Profilbild för Hans Wikström

    Underbart Roger hur du lyckats med närbilderna där den vita fjäderdräkten nästan upplöses mot den ljusa bakgrunden.

  2. Profilbild för Roger Vikström

    Tack Hans vad roligt att du gillar dem. Ibland får man en ide och lyckas gå iland med den. För det mesta så misslyckas man, men ibland fungerar det hela vägen. Det är det som är så fängslande med fotografering, man blir aldrig fullärd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.