https://www.nikon.com/company/news/2024/0109_imaging_02.htmlBästa inställningarna Nikon Z9

Den Alternativa Verkligheten med AI

AI-teknologins snabba utveckling har skapat både möjligheter och utmaningar i vårt dagliga liv. Den alternativa verkligheten med Ai är det många människor som har blandade känslor för. Inte minst jag som fotograf, jag tycker inte om Ai genererade bilder. Men att hjälpa till med texter tycker jag är bra eftersom jag skriver som en kratta. Men var drar man gränsen för bra och dåligt? Trovärdigheten minskar för bilder, om man manipulerar dem!

Trovärdigt, sant eller falskt

Nikon och AFP samarbetar för att verifiera implementeringen av en bildhärkomst funktion i Nikons kameror

Det är viktigt och bra att Nikon har åtagit sig att utveckla en bildhärkomst funktion som stödjer bekräftelse av bildens äkthet. Genom att säkerställa bildernas äkthet, särskilt inom bildjournalistikens område, kan vi främja en sund och pålitlig informationsutbyggnad. Nikon tar därmed ett positivt steg mot att främja integritet och trovärdighet inom bildbranschen gäller givetvis andra kameratillverkare med. Läs mer här

AI kan hjälpa eller stjälpa

Å ena sidan kan AI hjälpa oss på många sätt, till exempel genom att korrigera stavfel, grammatiska misstag och förbättra våra formuleringar. Men å andra sidan finns det en en stor oro för AI:s potential att manipulera och fabricera information.

Denna oro är särskilt relevant inom området nyhetsmedia, där trovärdigheten är avgörande. För att möta dessa utmaningar har stora kameratillverkare som Nikon utvecklat program för att säkerställa att bilder är äkta, vilket är ett viktigt steg för att bevara tilltron till nyhetsbilder. Se länk ovan:

Den alternativa verkligheten med AI

En av de mest diskuterade frågorna är hur autentisk informationen från AI är. När AI skapar bilder eller videor finns det alltid en risk att det kan vara svårt att skilja på verklighet och konstgjord verklighet. Alltför många tar genvägar , det är viktigt att stå upp för äkta bilder. Skippa den alternativa verkligheten med AI genererade bilder och använd äkta vara.

Den alternativa verkligheten med AI Älg på Fokstumyra
Garanterat äkta bild Älg på Fokstumyra © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Begränsningar och Möjligheter

Vad kan AI egentligen åstadkomma? Kan AI tänka självständigt och kreativt, eller är det bara en summa av allt den har sammanställt från internet? AI kan bara åstadkomma det som redan finns tillgängligt på nätet. Den kan inte skapa något nytt, utan bara sammanställa och återge information som redan existerar.

AI kan också sätta ihop information på ett sätt som människor inte skulle ha tänkt sig. Men detta innebär också en risk för att den skapar falsk information som kan förvilla och vilseleda människor. För att använda AI på ett ansvarsfullt sätt är det viktigt att vara tydlig med vad vi vill uppnå och vilken typ av information vi söker. Vi måste vara medvetna om AI:s begränsningar och övervaka dess användning noggrant för att undvika spridning av felaktig information.

Hur kan man kontrollera om en bild är äkta

Det är viktig att kunna verifiera bildens äkthet, så den inte har manipulerats eller är en del av en desinformations kampanj.

Att skydda oss från den så kallade Den alternativa verkligheten med AI. Här är en lista med steg och verktyg som kan hjälpa dig att kontrollera om en bild är äkta:

 1. Använda Bildsökmotorer
  • Google Bildsökning: Ladda upp bilden på Google Bildsökning för att se om den dyker upp på andra webbplatser eller i andra sammanhang.
  • TinEye: En annan sökmotor som specialiserar sig på att hitta var en bild först dök upp på internet.
 2. Metadata-Analys
  • EXIF Data: Kontrollera bildens EXIF-data (Exchangeable Image File Format), som kan innehålla information om när och var bilden togs samt vilken kamera som användes. Det finns många verktyg online för att läsa EXIF-data, som ExifTool eller online EXIF Viewers.
 3. Kontrollera Bildens Ursprung
  • Källgranskning: Sök efter ursprungliga webbsidan där bilden först publicerades. Legitima nyhetsorganisationer och betrodda källor är mer sannolika att publicera äkta bilder.
  • Kontextanalys: Jämför informationen från bilden med kända fakta och rapporter för att se om den stämmer överens med det som rapporteras.

Sammanfattning

AI är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa oss på många sätt, men det finns också risker och fallgropar som vi måste vara medvetna om. Genom att använda AI på ett medvetet och ansvarsfullt sätt kan vi dra nytta av dess fördelar samtidigt som vi skyddar oss mot eventuella risker. Med rätt inställning och noggrann övervakning kan AI vara till stor nytta för oss i vår vardag. Kameratillverkares initiativ för att säkerställa bilders äkthet är ett viktigt steg mot att upprätthålla trovärdigheten i en tid av digital manipulation.

Denna text har delvis skrivits med hjälp av Ai. Bilderna är 100% äkta.

CAI Logo

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

2 svar till ”Den Alternativa Verkligheten med AI”

 1. Bra att du uppmärksammar detta. Skulle gärna se att jag inte behöver ny kamera för att kunna “stämpla” mina bilder som autentiska. Känns hela tiden som man börjar i fel ände. Först AI som hjälpmedel och “leksak” sen inser man att det också går att använda i avsiktligt, i våra ögon, dåliga syften. Motåtgärder mobiliseras, men oftast för sent. Desinformationen är redan över oss och snart blir AI vapenindustrins slutgiltiga lösning på krig.

  Glad att AI kan hjälpa dig, som tur är har jag själv aldrig haft problem med att formulera mig och skriva.

  Din älgbild var så fantastisk att jag trodde trollen varit framme där.

  1. ja det är en skrämmande utveckling, Ja Ai kan vara bra ibland som hjälpmedel, Vad roligt att du gillade älgbilden det var en bra dag i Norge med fint motljus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.