Strix-aluco, Kattuggla är en äkta uggla

Kattugglan är en äkta uggla

Kattugglan anses vara dyster och olycksalig, också att den bådar om olycka och död. Till exempel har hennes gälla ”klävitt” som översatts direkt till ”kläd vitt” dvs. ta fram svepning för en död. Kattugglan tillhör kategorin äkta ugglor

Myterna är många om Kattugglorna

Om ugglan satte sig på något högt föremål på gården fanns det stor risk för eldsvåda. För att även skydda djuren mot åska och eldsvådor spikade man upp en död uggla ovanför ladugårdsdörren under 1500-talet. Grymt!

Strix-aluco, Kattuggla är en äkta uggla
Strix aluco, Kattuggla är en äkta uggla © Foto Roger Vikström / Rvbild

Symbolen för klokhet

Klok som en uggla

Fakta

Kattugglan är en äkta uggla med tio gånger bättre hörsel än oss människor. Den extremt bra hörseln delar den med många andra ugglor. Det beror på att öronen sitter på olika höjd, vilket gör att den kan bestämma mycket exakt varifrån ljuden kommer. Det svaga prasslandet av en mus bland torra löv räcker för att ugglan exakt vet var den ska fånga den.Den har även väldigt bra syn, men den kan inte röra på ögonen. Mycket imponerande.

Kattugglan en äkta uggla.

Ugglor är indelade i två familjer: den sanna (eller typiskt) uggla familj, Strigidae och barn- ugglan familjen Tytonidae.

Kattugglan är en av Sveriges vanligaste ugglor. Den jagar nästan uteslutande på natten, men man kan se den sittandes på en gren eller i en hålighet i ett träd på dagtid. Den livnär sig på småfåglar samt små gnagare. Kattugglan häckar allmänt i södra Sverige upp till sydligaste delarna av Västerbotten. Häckningstiden kan variera men ganska tidigt på året från februari man vanligast i Mars. Den föredrar håligheter i träd eller en uppsatt holk. Mer om ugglor Strigiformes

När den stundande häcknings perioden börjar är det dags att gå ut och lyssna på ugglor


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

2 svar till ”Kattugglan är en äkta uggla”

  1. Profilbild för Dima
    Dima

    Vad passar kattugglan sig för

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Förstår inte riktigt vad du menar? Kan du förklara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: