Kattugglan är en äkta uggla

Strix-aluco, Kattuggla är en äkta uggla
Strix-aluco, Kattuggla är en äkta uggla © Foto Roger Vikström

Visste du att kattugglorna alltid ansetts vara dystra och olycksaliga. De och bådar om olycka och död. Exempelvis har hennes gälla ”klävitt” som översatts direkt till ”kläd vitt” dvs. ta fram svepning för en död. Myterna är många

Vidare om ugglan satte sig på något högt föremål på gården fanns det stor risk för eldsvåda. För att även skydda djuren mot åska och eldsvådor spikade man upp en död uggla ovanför ladugårdsdörren under 1500-talet. Grymt!

Strix-aluco, Kattuggla är en äkta uggla
Strix aluco, Kattuggla är en äkta uggla © Foto Roger Vikström

Symbol för klokhet

Klok som en uggla

Fakta

Kattugglan är en äkta uggla med tio gånger bättre hörsel än oss människor. Den extremt bra hörseln delar den med många andra ugglor. Det beror på att öronen sitter på olika höjd, vilket gör att den kan bestämma mycket exakt varifrån ljuden kommer. Det svaga prasslandet av en mus bland torra löv räcker för att ugglan exakt vet var den ska fånga den.Den har även väldigt bra syn, men den kan inte röra på ögonen. Imponerande skulle jag vilja säga.

Se fler bilder

Kattugglan en äkta uggla.

Ugglor är indelade i två familjer: den sanna (eller typiskt) uggla familj, Strigidae och barn- ugglan familjen Tytonidae.

Kattugglan är en av Sveriges vanligaste ugglor. Den jagar nästan uteslutande på natten, men man kan se den sittandes på en gren eller i en hålighet i ett träd på dagtid. Den livnär sig på småfåglar samt små gnagare. Kattugglan häckar allmänt i södra Sverige upp till sydligaste delarna av Västerbotten. Häckningstiden kan variera men ganska tidigt på året från februari man vanligast i Mars. Den föredrar håligheter i träd eller en uppsatt holk. Läs mer om ugglor Strigiformes

Således när den stundande häcknings perioden snart inleds är det nu en bra tid för att bege sig ut för att lyssna på ugglor

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.