Nyckelpigor associeras med tur

Nyckelpigor associeras med tur

Nyckelpigor är fascinerande varelser de associeras med tur och lycka. Det finns mycket att lära sig om dessa prickiga små insekter. Häng med så lär oss lite mer om dem.

Visste du att den röda färgen är en varningssignal för att avskräcka potentiella fiender. Den har ett hemligt vapen som består av en gulaktig giftig, vätska, som utsöndras från benens leder. Trots det, är den viktig som föda till många andra insekter och fåglar. 

2024-05-01 7 prickiga nyckelpigor parar sig © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Nära till naturen

Tänk att vi har så nära till naturen och att gräsplätten eller busken innehåller så mycket liv. Det är väldigt fascinerande. Går du på upptäcksfärd kommer du upptäcka liv och rörelse. Ge dig själv chansen böj dig ner, eller sätt dig ner på marken där kommer du upptäcka en hel värld med småkryp som du vanligtvis inte ägnar dig en tanke åt.

Var försvann den nyfikenheten, som vi en gång hade? Då tyckte man att en daggmask eller en nyckelpiga var fascinerande. I busken eller i lövhögen finns det så mycket att upptäcka, bara man tar sig tiden att upptäcka det. Med kameran i hand och utrustad med ett macroobjetiv så öppar sig en helt ny värld upp sig.

Fakta om nyckelpigor

  1. Antal arter: Nyckelpigor (Coccinellidae) är en familj i ordningen skalbaggar. Det finns nästan 6 000 arter i världen, varav 82 i Sverige.
  2. Färgvariation:De finns i en mängd olika färger och mönster, inte bara de klassiska röda med svarta prickar.
  3. Livscykel: Nyckelpigan genomgår en fullständig metamorfos, med ägg, larv, puppa och vuxen stadier. Den lever i ca 1 år.
  4. Föda: Den äter huvudsakligen bladlöss och andra små insekter, vilket gör den mycket användbar som skadedjursbekämpare i trädgården

Myter om nyckelpigor

  1. Tur och lycka: Många tror att om en nyckelpiga landar på en person kommer det att ge tur. Det är en vanlig myt som inte har någon vetenskaplig grund.
  2. Vinterdvala: En vanlig missuppfattning är att nyckelpigor sover på vintern. I själva verket går de in i dvala.
  3. Giftighet: En del tror nyckelpigor är giftiga att röra vid, men de flesta arter är helt harmlösa för människor.
Nyckelpigor associeras med tur
2024-05-01 7 prickig nyckelpiga © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Ekologisk skadedjurs sanering

Har du någonsin undrat hur mycket löss en nyckelpiga egentligen äter? Svaret är faktiskt ganska imponerande! En enda nyckelpiga kan äta upp till 5000 löss under sin livstid. Det är verkligen fantastiskt att tänka på hur dessa små kryp kan hjälpa till att hålla våra trädgårdar fria från skadedjur. Så nästa gång du ser en nyckelpiga, kom ihåg att den gör ett otroligt jobb med att hålla naturen i balans. 

Sammanfattning

Nyckelpigor är inte bara vackra insekter, de är också otroligt intressanta och användbara för vår miljö. Genom att lära oss mer om dessa små varelser kan vi uppskatta deras roll i naturen och bevara deras livsmiljö för framtida generationer att njuta av. Så nästa gång du ser en nyckelpiga, ta dig tid att observera och beundra dess skönhet och betydelse.

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.