Insekter och andra läskiga kryp.

Insekter och andra läskiga kryp.

Storleken på insekter varierar även utseendet, många anser att de enbart är läskiga kryp som man slår ihjäl. Kroppslängden kan variera från bara någon millimeter till 33 centimeter. Med en vingbredd upp mot 30 cm, en del är växtätare, andra är rovdjur eller parasiter och vissa är allätare.

De flesta vuxna insekter har vingar

Blåvinge, Insekter och andra läskiga kryp
Blåvinge © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Jag ska köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna. Sjunger Mikael Rickfors, skriven av Peter Lindforss, Mikael Rickfors. Idag så finns det dessvärre färre och färre ängar att flyga ut över.

För många är skräcken stor på sensommaren när getingarna söker sig till matborden utomhus i sin jakt på kött. Många vuxna skriker och tjoar, viftar febrilt med sina armar och springer sin väg. Själv tycker jag att det ser ganska komiskt ut då en vuxen människa springer sin väg för en insekt. För att undvika att bli stungen ska man göra precis tvärt om behålla lugnet. Då undviker man att bli stungen. Biet är giftigare än getingen och varje år så dör 1-3 personer orsakat av bi eller getingstick.

Bi,insekter och andra läskiga kryp
Bi letar nektar på blomma ©nFoto Roger Vikström/ Rvbild

Macro fotografering av Insekter och andra läskiga kryp.

Kommer man riktigt nära insekter och förstorar upp ansikte och mundelar så kan insekten se både läskig och farlig ut. Oftast tycker jag att insekterna blir allt mer fascinerande. När man väl tar sig tid att studera dem. Jag har med fruns hjälp planterat många bi och fjärilsvänliga växer på tomten. En perfekt plats att börja på när eller om man vill lära sig mer om dem.

Det jag har upptäck den senaste tiden är att att fotografera en humla eller ett bi vid i luften vid en blomma är definitivt svårt att få till. Faktiskt en av de svåraste sakerna jag har provat. Men skam den som ger sig…

Bekämpningsmedel hotar Pollinatörerna, humla
Flygande humla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Fota och artbestäm i sommar

Sök med bild låter dig ladda upp bilder på arter för att få förslag på vilken art det kan röra sig om. Funktionen går att hitta under sökfältet i artbestämning på Artfakta och befinner sig nu i beta-version, vilket innebär att den inte är färdigutvecklad men kan börja användas 

Läs mer på Artdatabanken

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.