Björn

Varg eller björn

Vargen.

I sagans värld beskrivs vargen som den blodtörstige besten när han äter upp rödluvan. Björnen är den betydligt snällare i Mors lilla Olle. Varg är farlig i sagorna eller björn som är stor lurvig och snäll.
De flesta känner nog till bröderna Grimms över 200 år gamla version av rödluvan. Där jägaren sprättar upp vargens mage och räddar rödluvan och mormor. Till sist kan sagan på ett eller annat sätt länkas till Charles Perraults kända sagosamling Gåsmors sagor från 1690-talet. Som är en betydligt våldsammare historia.

Vargar i flock
Vargar i hägn © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Visste du, en varg kan döda en vuxen älg. Den kan även döda människor. De flesta vargar är rädda för människor och försöker att hålla sig långt borta som möjligt från oss. Senast en varg dödade människor i Sverige var år 1821 i Gysinge utanför Gävle.

Den ska ha hållits i fångenskap på Gysinge herrgård under flera år. Den kan ha rymt eller kan ha släppts lös. På Kolmårdens djurpark angrep vargen en djurvårdare 17 juni 2012 med dödlig utgång. Dessa vargar var vana med människor.

Som Rovdjursföreningen redan i mars kunde konstatera är den svenska vargpopulationen nu inne i fritt fall sedan våren 2014. 
Under vinterns inventering konstaterades endast 30,5 familjegrupper att jämföras med 43,5 vintern 2014-2015. 
En minskning med 30 procent.

Årets båda inventeringar, den fysiska och spillningsinventeringen, ger båda samma resultat. När vinterns inventeringssäsong avslutades den 31 mars, fanns inte fler än runt 250 kända levande vargar i landet. 
Den omfattande tjuvjakten på varg som pågått under senare år, finns av naturliga skäl inte med i statistiken. Eftersom den exakta omfattningen inte finns dokumenterad.  Källa: Svenska rovdjursföreningen

Bjorn
Björn fotograferad i Finland ©Foto: Roger Vikström

Brunbjörn.

Björnen är snäll bara man är varlig som sången om Mors lilla Olle berättar.

Enligt en rapport från Skandinaviska björnprojektet har 42 människor i Skandinavien attackerats av björnar mellan åren 1977-2015. Det är alltså utslaget över tid cirka en person per år som angripits. ​41 stycken av de angripna var män och en kvinna. 
De allra flesta möten mellan björn och människa märker människan aldrig av eftersom björnen går undan innan vi hinner få syn på den.   källa: De5Stora

​ Jägarna är överrepresenterade, 33 stycken bar vapen vid tillfället och 23 stycken sköt på björnen på mindre än 9 meters avstånd.

Enligt statistiken så är björnen mycket farligare än vargen, iallafall om man är jägare med hund.
Jag har varit ute mycket i skog och mark och jag har aldrig mött vare sig varg eller björn, trots att jag har letat.Vi har mycket att lära av våra grannar i Öst… Ekoturismen lockar stora mängder till sina björn och varg gömslen.
Björnbilderna har jag fotograferat från gömsle i Finland.

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.