Naturbilder som gör skillnad.Vilda djur hör hemma i det vilda.Gorilla i

Naturbilder som gör skillnad.

Hur gör du när du vill inspireras till att ta bättre naturbilder? Är du en allätare eller är det endast en sorts bilder du letar efter? Var hittar du dina bilder? Har du en favoritfotograf eller fler som du ofta återvänder till för att få inspiration?

Bilder som inspirerar.

Vilken sorts bilder inspireras du av? Är det fotografens glöd och engagemang som inspirerar dig eller endast bilderna? Är det vackra landskap eller vackra djurbilder. Det ena utesluter inte det andra som tur är, även lättsamma bilder på ett vackert djur är inspirerande Vilka naturbilder gör verklig skillnad.

Naturbilder som gör skillnad.. Lappugglorna har inte synts till vid Slagårda
Jagande lappuggla © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Naturbilder som gör skillnad inspirerar

Funderar du någonsin vad det är som driver dessa människor som inspirerar dig? Är din källa till inspiration någon som inspirerar på alla plan, eller är det bara ytterligare en bild i flödet? Har bilden något mer betydelse för dig än en gillamarkering?

För mig är det viktigt att bilderna ska förmedla något. Att man vill vara där, känna känslan i bilden att stanna upp känna och se det är magi.

Hur det hela började

För mig började resan till insikt för länge sedan. Det var en man som kunde hänga i en arm samtidigt som han läste en bok. Han härmade fåglar som om det var den naturligaste saken i världen. Jag tror också att många såg hans filmer, det fanns då 2 tv-kanaler. Jan Lindblad/Naturfilmare var för mig en idol med sina filmer från Sydamerika och Indien. Tarzan var en annan som jag såg på matinéföreställningarna på söndagarna, jag ville vara som han och slänga mig i lianerna

Det var då det men hur är det nu? Kan vi bara stillasittandes vara konsumenter? En bild och ett scenario, den får dig kanske att känna något mer, sen då? Svensk skog djuren som lever där hur ser den framtiden ut. 

Politikerna i tv rutan säger att de vill värna om miljön och tycker det är en av de tre viktigaste punkterna inför det kommande valet. Larmrapporterna avlöser varandra och 1.5 graders målet ser ut att inte lyckas. Allt fler stora skogsbränder, miljökatastrofer som avlöser varandra på nyheterna världen över.

Att kunna bidra.

Naturen har blivit något så mycket mer än bara vara vackert. Samtidigt som naturens krafter är våldsamma, kraften i en våg blir till en katastrof, en bris förvandlas till orkan. Samtidigt så är den så skör likt en lite blomma på en äng. Naturbilder som gör skillnad kan verkligen ändra på saker o ting.

Humla © Foto: Roger Vikström / Rvbild

När små bäckar blir ett hav.

En inspirationslista:

I Sverige.

Staffan Widstrand: https://www.staffanwidstrand.se/index

Tom Svensson: https://www.tomsvensson.se

Både Staffan och Tom representerar det goda i ord och gärning, vad de gör för naturen.

Finns det fler naturfotografer Sverige som gör skillnad? 

Skriv gärna i kommentarsfältet om jag missat några och vad de bidrar med.

Utomlands:

Med deras kamp för att belysa miljöfrågor och hotade arter till exempel elefanter, noshörningar och tigrar listan kan göras oändligt lång.

Till exempel: Ami Vitale som har engagerat sig för bland annat noshörningarna Hon tog bilden på skötaren och noshörningen. ”The Last goodbye” som är så mycket mer än bara en bild.

Eller med Steve Winters stora engagemang för att rädda tigrarna

Steve Winter: https://www.stevewinterphoto.com

Ami Vitale: https://www.amivitale.com

Paul Nicklen: https://paulnicklen.com

Morten Hilmer: https://mortenhilmer.com

Roy Mangersnes: https://roymangersnes.wordpress.com

Tänka sig att en bild kan betyda så mycket och göra en sådan stor skillnad. Den kan och har även förändrat historiens vingslag mer än en gång

Det finns också andra mycket duktiga fotografer, i Sverige och i våra nordiska grannländer. På natursidan finns det från förra året en naturjulkalender med duktiga fotografer. 

Prenumerera på min blogg:

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

2 svar till ”Naturbilder som gör skillnad.”

  1. Bra uppslag Roger. Det mesta av naturbilderna som visas är faktiskt inspirerande, oavsett om de är av dokumentär karaktär eller mer som konstform. Båda behövs även om de inte visar det verkliga tillståndet överlag. Det finns en risk att vi uppfattar naturen som oändlig och bara vacker. Jag föredrar, liksom du, bild och text, ett tydligare sammanhang. Men tyvärr räcker det snart inte med bilder för att bevara natur, vi behöver både restaurera och även återskapa för att säkra så många ekosystem som möjligt. Inte i första hand för vår egen skull, utan för att minska utslagningen och detta känsliga system. Mer sådana bilder ger en förhoppning att vi inte sabbat allt redan.

    1. Att återskapa bevara vår natur borde vara prio ett för alla. Vi får hoppas som du säger att det inte redan är för sent… tack för bra input Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.