Räddad fiskgjuse

Målsättningen bli en bättre fotograf. Jagande fiskgjuse.
Jagande fiskgjuse vid mälaren

Räddad fiskgjuse en berättelse ur det verkliga livet

Scenario. Någon är ute och fiskar, platsen en brygga eller en båt någonstans i Sverige. På grund av slarv blir en bit fiskelina med krok kvar i båten. 

Med egna ögon har jag sett båtar där allsköns bråte ligger utspritt på durken också gamla fiskelinor blandat med flöten krokar, allt i en enda salig röra.

Det blir således inte konstigt när en bit av fiskelina med tillhörande krok hamnar i vattnet och till sist fastnar fiskgjusens tars. 

Fiskgjuse
Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom
Metkrok med lina

Fåglar dör av människors slarv.

Varje år drabbas fåglar av oaktsamma fiskare som slarvat med sina redskap. Mörkertalet är mycket stort, bara en bråkdel av fåglarna kan räddas. Rovfåglar som blir blyförgiftade av sänken. Svanar eller andra sjöfåglar som har trasslat in sig i fiskelinor och slutligen går en plågsam död till mötes. De svälter helt sonika ihjäl. Förvirrade örnar som blivit blyförgiftade efter att fått i sig bly i form av sänken eller blyhagel. Listan kan göras lång

En oansenlig liten krok

Den hade en metkrok i ena benet och var intrasslad i en fiskelina, fiskgjusen var i så dåligt skick och undernärd att den snart hade dött av hunger. Orsakad av en liten krok med lina blev den så hämmad att inte kunde fånga fisk.

Fiskgjuse, klor, ringmärkning
Fiskgjuse på rehabilitering © photo: Roger Vikstrom. I den högra tarsen satt kroken ”se vänster i bild man kan se en röd liten prick”

Som tur är blev fiskgjusen hittad och inlämnad till polisen. De transporterade den vidare till ett djursjukhus för avlivning. För att göra storyn kort så hamnade till sist hos Victor på Stockholms vildfågel rehab (SVR) i Österåker.

Istället för avlivning

Med vana händer undersöker Victor rovfågeln, han tar bort en metkrok med tillhörande lina som fiskgjusen var intrasslad i. Victor är också tvungen att tvångsmata fågeln, den vägrar att äta. Efter ett par dagar flyttades rovfågeln till en voljär för att återfå sina krafter.

Voljär är en så pass stor bur att fågeln nästan kan flyga fritt

Den räddade fiskgjusen åter i det fria.

Tack vare människors insats, som bryr sig om djur så släpptes den räddade fiskgjusen ut i det fria. Den släpptes vid en sjö som är en känd lokal för fiskgjusar.

MED NATUREN I FOKUS, Fiskgjuse
Fiskgjuse © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Förlorade fiskeredskap

Varje år orsakar fiskeredskap lidande det är inte bara fåglar som drabbas. Fiskar, sälar mm fastnar i dem. Ser du ett nät flyta omkring i vattnet kan du anmäla det till GhostGuard

Håll Sverige rent.

Hjälp till med att hålla din omgivning ren anmäl dig till kampanjen ”Håll Sverige rent” Den 18 september är det dags! Då samlas hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser. Anmäl dig här

Fakta om fiskgjuse:

Endast örnarna har större vingspann än fiskgjusen, dessutom har den ungefär lika stor vingbredd som en rödglada. Vingarna är långa och smala samt översidan är enfärgat mörkbrun och merparten av undersidan är ljus. Huvudet är ljust med en bred och mörk ögonstrimma. Den spanar ryttlande på 20-30 meters höjd ovan vatten, därefter dyker den ner efter fisk som är dess huvudsakliga föda. Dessutom har Sverige en stor del av den europeiska populationen av fiskgjuse, och uppskattningsvis finns det 4 100 par i landet.

Slutligen fiskgjusen flyttar ända ner till Senegal och Nigeria i Västafrika, och det gör de under augusti-september. Ungfåglarna stannar samtidigt kvar i Afrika under andra sommaren, eller så flyttar de en liten bit till Medelhavsområdet. De som flyttar hem återkommer till Sverige i slutet av mars och under april.

Högsta kända ålder är 26 år och 1 månad.

Avslutningsvis så är fiskgjusen landskapsdjur och landskapsfågel i Södermanland.

Har du hittat en skadad fågel som behöver hjälp? Kontakta
Stockholms Vildfågel Rehab

Last Updated on 2021-09-14 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.