#Rädda skogen

Rädda Skogen
Skövlad skog © Roger Vikström

Det var en gång en skog!

# Rädda Skogen

Ytan där träd växer har aldrig varit så stor som den är nu. Mörka täta granplanteringar där träden står i långa räta rader. Har du någonsin funderat över varför den ser så fruktansvärt steril ut? Inga nerfallna träd  allt ser så fint och ordnat ut, till och med träden ser lika ut det är bara en sorts träd alla är lika stora. Antingen är det gran eller tall.

 Allt naturligt – varje blomma, träd och djur – har viktiga saker att lära oss, om vi bara stannar upp, lyssnar och ser.

Eckhart Tolle

Man ser inte skogen för alla träd. Man ser inte heller alla kalhyggen då det ofta sparas en kant mot vägen så att man slipper se  den skövlade marken som breder ut sig innan för. 

Arvet till våra barn

När jag var liten fick jag lära mig att inte skräpa ner och att vara rädd om natur och skog. Det man tog med sig ut tog man även med sig hem. Det var helt enkelt sunt förnuft. Skogen var också en plats där jag vistasades varje dag. Det var där vi byggde kojor och lekte, inomhus lekar existerade knappt, man var utomhus.

Det var det jag försökte föra vidare till mina barn och nu även till mina barnbarn. De får gärna hänga med mig i skogen och de kommer ofta hem med mer skräp än det vi hade från början. Skogen är och har varit min fristad och det skär i mitt hjärta när jag ser allt fler kalhyggen, de är som djupa sår i mitt hjärta.

Älgtjur © Roger Vikström

Bidra till att rädda skogen

Värdefulla skogar kalhuggs och skogens biologiska mångfald urholkas. På många platser blir det allt svårare att ta sig ut i naturen.

Skriv under namninsamling till EU: Skydda skogarna – elda inte upp dem för att få energi

Nu är det dags att låta EU:s befattningshavare veta att förbränning av biobränsle får katastrofala följder både för skogarna och för klimatet.

Skriv under WeMove namninsamlingen här.

Demonstrera mot kalhyggesbruket i hela landet 23 april

Last Updated on 2021-09-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

5 kommentarer

  1. Verkligen en film som känns i mitt hjärta … Tack!
    En fråga … får jag lägga upp filmen på min blogg – och länka till dig såklart?

  2. Läste en artikel om björnen som bor i en öken av tall, där även fåglar får svårt att hitta träd att bygga bo i. Min dotter var ute med kameran och hamnade på ett stort kalhygge där det inte gick att gå, hon var inte glad. Visst behövs det hugga skog men kan man inte satsa mer på gallring och låta vissa gamla och unga träd stå kvar? Sveaskog m.d.f bolag hugger ner allt så dom har och snart ingen skog kvar att ta av, det felet får älgarna lida för, som ska minskas på statens skogar. Det finns länder där man inte får göra hur stora kalhyggen som helst utan får dela upp det i mindre bitar. Man ser inte skogen för bara träd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.