Tallbits invasion

Invasion av tallbit

Ut efter vägen mot Mariebergsskogen i Karlstad finns det mycket oxel, det är ett träd som just nu är full av röda aptitretande bär. Bären lockar många av traktens fåglar. Det kan vara sidensvansar eller andra bärätande fåglar.
Just nu har vi invasion av tallbit, man kan se från dag till dag hur bären minskar i träden.

Med naturen i fokus, Tallbits invasion
Sidensvans © Foto: Roger Vikström

Tallbit

Tallbit är en invasionsfågel som vissa år visar sig i större antal även i södra Sverige. I år har massor av tallbitar setts i södra och mellersta Sverige. Tallbiten har även fått öknamnet dumsnut då den är oskygg och inte skräms av människans närvaro. Barrskogen i norrland är dess vanliga hemvist.

Invasion av tallbit
Tallbit © Foto: Roger Vikström

Tallbit (Pinicola enucleator) är en stannfågel precis som korsnäbbarna varierar de mycket i färg, beroende på ålder och kön.
Den är även nära släkt med domherren.

Tallbiten har ett mycket stort utbredningsområde och populationsstorleken är mycket stor, så trots att populationstrenden verkar vara nedåtgående så bedöms den inte vara tillräckligt negativ för att utgöra ett hot mot den globala populationen.
Den ses som livskraftig.

Invaderade träd

Oxelbären är extra goda efter frosten när de blivit mosiga. Tallbiten äter endast delar bären, inte som björktrastar och sidensvansar som sväljer bären i ett stycke Rönnbär är dock favoritfödan. Just nu är det en invasion av tallbit som kommer österifrån till exempel Ryssland där det inte finns så mycket rönnbär. De äter även oxelbärens frön.

Invasion av tallbit
Tallbit ”Hona” © Foto: Roger Vikström

Hane eller hona

Hanen är rosenröd med grå och svarta inslag, det röda kan variera i ljusare röda eller gula toner. Honan är övervägande grågul. Bägge har svartaktiga vingar med dubbla vita vingband och svartgrå kluven stjärt

Källa: Wikipedia


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: