Kalhygge i värmland

Vi förstör vår jord

Det vi glömmer bort i jakten på statusprylar, är att all konsumtion förstör vår jord. Redan i tidig ålder påverkas vi av att den eller den vill jag vara, ofta genom reklam. Konsumera mera köp saker och bli lycklig. Eller?

All konsumtion förstör vår jord främst när vi avverkar skogen som binder kol och när vi använder fossila bränslen.

Oavsett vem vi är, så har vi drömmar, om framtiden. Även i unga år drömde jag som de flesta barn cowboys o indianer, dagarna spenderades i skogen med lekar. Det var även där mitt intresse, grunden till den jag är nu präglades, av all timmarna jag var i skog och mark. Det var i skogen som jag fångade ormar o ödlor, jag tog med dem hem för att studera dem närmre innan de släpptes ut i det fria igen.

Många många år senare, när barnen var utflugna sedan länge och jag med karriären bakom mig. Helt plötsligt och med en helt annan syn på livet, har man blivit vuxen. Nu kan jag glädjas åt mina barnbarn samt umgås mer med dem. Samt att naturen blivit allt viktigare för mig att bevara den till mina barn och barnbarn

Vi förstör vår jord. Huggorm
Huggorm © Foto Roger Vikström

Arvet till nästkommande generation.

Vad är det för arv vi efterlämnar till våra barn och barnbarn? Kommande generationer kommer att få det mycket svårt eftersom vi förstör vår jord. Det oroar mig mer och mer ju äldre jag blir. 

Greenwashing.

Vi har aldrig haft så mycket träd i Sverige som vi har nu och ändå så lite skog. Våra skogsbolag vill påskina att de är så duktiga. ”Greenwashing” är ett fenomen som många av skogsbolagen kör med. Ett exempel, att för varje träd vi sågar ner så planterar vi två nya. Se vad duktiga vi är!

Greenwashing är när ett företag eller en organisation lägger mer tid och pengar på att marknadsföra sig själva som miljövänliga än att minimera deras miljöpåverkan. Det är en bedräglig reklamgimmick som är avsedd att vilseleda konsumenter som föredrar att köpa varor och tjänster från miljömedvetna varumärken. 

Leguan
Grön ödla© Foto Roger Vikström

Skogsbruk som inte håller.

Statliga Sveaskog vann årets Svenska Greenwashpris, det är inget pris att vara stolt över tvärtom, det delades ut av Jordens vänner med motiveringen.

Har förvillat mest med sina oärliga miljöbudskap och överdrivna gröna image

Årets Svenska Greenwashpris

Jorden som vi förstör.

Sterila skogar, granar som står i räta rader, det är ingen skog. Utan endast en steril plats med en sorts träd, alla träd är lika stora. Det finns ingen gammal död ved, ingen biologisk mångfald. Helt i motsats till en riktig skog där tallar, granar och lövträd mm, står huller om buller. I en riktig skog där finns det förmultnade träd, lavar och mossor. Det finns framför allt träd i olika åldrar.

Kalhyggena är som stora djupa sår i naturen. 

Värmland, kalhygge © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Spåren efter skogsmaskinerna är många den sanka marken tål inte maskinens vikt, såren blir till djupa fåror i marken. Att det är människan som varit framme kan man inte undvika att se. För vem eller vilka andra varelser skövlar naturen som vi gör? Svaret är enkelt. Vi har mindre än 10 procents urskog kvar i Sverige. Slutligen vi är inte bättre än de som skövlar regnskogen i Amazonas? Vi pekar gärna finger men glömmer att tre fingrar pekar tillbaka mot oss. Hur kan vi såga av grenen vi själva sitter på? När jordens resurser är slut, då är det verkligen slut. Det fins ingen återvändo ingen Planet B

Vår generation har svikit alla framtida generationer

Dagens ungdom är betydligt mer medveten om miljön som Greta Thunberg, även de äldre som Sir David Frederick Attenborough gör verkligen stor skillnad.

We do not accept these odds.
– Antingen överlever vi som civilisation, eller så gör vi det inte. Det räcker inte längre att göra allt vi kan. Vi måste nu göra det omöjliga. Och det är upp till dig och mig. För ingen annan kommer göra det åt oss

Greta Thunberg

Den sista filmen som Sir David Frederick Attenborough gjort https://David Attenborough på Netflix”Ett liv på vår planet” som sänds nu på Netflix se den. Den målar inte precis upp en glädjande syn på moder jord, men samtidigt inger den hopp. Om vi agerar nu!

Närag föddes för 65 år sedan, då fanns det 64% återstående vildmark. Nu återstår endast 35% . Då levde 2,7 miljarder människor på jorden idag ca 7,8 miljarder. År 2030 kommer det finnas ca 11 miljarder människor om vi fortsätter i samma takt. Vår jord kommer förstöras i takt med den Globala uppvärmningen. Vi måste ändra sättet vi lever på nu. Det går inte att fortsätta, vi måste lära oss se varningstecknen!

Länkar.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

2 svar till ”Vi förstör vår jord”

  1. Profilbild för Hans Wikström

    Tack, delat på FB av en annan tjatig gubbe.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: