Vildbin, fjärilar och andra pollinerare måste överleva.
Vår jord och skogsbruk förändras, varpå ängsmarkerna minskar drastiskt. De har helt enkelt försvunnit då slåttern och grönbetet har upphört. Ängarna har helt enkelt vuxit igen och i takt med det har även ängsblommorna försvunnit.
För det första kan vi bryta den negativa nedåtgående spiralen för våra viktiga pollinerande insekter som vildbin, fjärilar och blomflugor och andra pollinerar
Fortfarande finns det möjlighet att bryta trenden.
Bin och andra nyttodjur är viktiga för vår jord
Se till att locka fjärilar och andra pollinerare till din trädgård. Plantera både bi och fjärilsvänliga växter. Visste du att antalet insekter, fjärilar, bin mm som är livsnödvändiga för vår existens minskar i antal.
Honungsbin och vildbin
För det andra, vi måste satsa betydligt mycket mer på biologisk mångfald, blommande ängar och naturskog allt för att värna om våra viktiga insekter. De är livsviktiga!
Det kryllar av liv på ängsmark
Ängen är Sveriges mest artrika naturtyp, så mycket som 50 arter kan finnas på en enda kvadratmeter.
Naturskogar är liv
Naturskogar är liv, här växer olika träd sida vid sida. Viktiga förmultnande träd ligger kvar, så att insekter, svampar och mossor gynnas, sist men inte minst även djuren.Multnande träd som gynnar svampar, lavar, mossor, insekter är förutsättningen för att fåglar och insekter ska kunna leva. När avverkad skog byts till trädplanteringar och bara en sort planteras finns ingen plats för viktiga växter samt djur. ”Monokultur” idag återstår bara en bråkdel av de ängsmarker och naturskogar som vi hade för 100 år sedan.
För många är drömmen en röd stuga med vita knutar. Gärna med en sjö och möjligheten att plocka svamp i den fina skogen. Jag hälsade på min kompis i Värmland för ett tag sedan. Så mycket avverkad skog och sönderkörda marker av skördarna. Tänk att komma till den här stugan, vilken chock! Den fina skogen är skövlad och marken sönderkörd. Drömmen om stugan med de vita knutarna, vart tog den vägen?
7/8 – Ängens dag 2021
Ängens dag infaller den 7 augusti i år men redan från mitten av juli till början av augusti arrangerar Naturskyddsföreningens lokala kretsar över 50 aktiviteter runt om i landet.
En välhävdad ängsmark kan innehålla 50 växtarter på en enda kvadratmeter och är den artrikaste naturtypen i Sverige. Idag återstår dock bara en bråkdel av den miljon hektar ängsmarker som fanns i Sverige för drygt 100 år sedan och så många som 830 växt- och djurarter är hotade på grund av upphört slåtter och bete. Ni i kretsarna gör ett viktigt jobb för att bevara ängsmarker genom att arrangera gemensamma aktiviteter i samband med Ängens dag.
Gör skillnad! Bli medlem i Naturskyddsföreningen